Na co myslet při výběru markýzy

Blíží se léto a to je čas, kdy si spousta lidí pořizuje stínící techniku. Markýza je univerzálním a praktickým stínicím prvkem, který se hodí na balkóny, terasy, předzahrádky aj. Otázka je, jaký typ markýzy si vybrat a na co si dát při výběru pozor.

Podle typu ramen se markýzy dělí na výsuvné a výklopné, my se ale podíváme na dělení markýz podle typu konstrukce:
 
Otevřené markýzy.
Tyto markýzy nejsou po stažení kryté, proto se hodí tam, kde je kryje buď stříška nebo třeba balkón souseda nad vámi.
 
Bez nosného profilu.
Nejlevnější a nejjednodušší typ markýz patří mezi otevřené markýzy. Nemohou být příliš široké, ramena i navíjecí hřídel s látkou jsou připojená přímo k úchytům.

S nosným profilem.
Ocelový nosný profil dává markýze stabilitu. Markýzy s nosným profilem se lépe montují, dají se instalovat do krovu, do stěny nebo i do stropu.

Polokazetové markýzy.
U těchto markýz je při stažení látka chráněna v kazetě, ramena jsou viditelná pod kazetou. Kombinace klasické a kazetové markýzy.

Kazetové markýzy.
Nejlepší venkovní markýzy, které se stahují do kazety, kde je látka i ramena kryta. Neruší vzhled budovy, jsou jednoduché na instalaci, mají dlouhou životnost, ale jsou dražší.
 

Materiály, pohon, látka, impregnace

Když už si po poradě s odborníky vyberete ten správný typ markýzy, ptejte se na použité materiály, pohon, uložení látky, impregnaci a celkovou trvanlivost látky. Právě v těchto bodech se jednotlivé markýzy liší, poznáte to i na ceně. Nejdražší a také nejluxusnější jsou kazetové markýzy, ale ty vám také nejdéle vydrží a nejlépe vypadají. Barvy látek i konstrukce je lépe chráněna vůči slunečnímu záření a povětrnostním vlivům, neruší vzhled domu apod. U markýz je důležitá nejen životnost, ale také estetický vzhled a hlavně funkčnost. Jestli vám nevadí, že bude mít markýza viditelnou konstrukci, která se nezatáhne, a máte na ni místo, můžete zvolit i jiné než kazetové markýzy.
 

Větrná čidla, ovládání markýz

Důležité je u markýz také použití větrného čidla, které zajistí, že se markýza při velkém větru sama zatáhne a nedojde tak k jejímu poškození. Používají se i čidla na déšť, protože markýza lehký deštík snese, ale na průtrž není připravena.

U kazetových markýz se doporučuje používat dálkové ovládání markýz, u otevřených často stačí ovládání klikou. Nejjednodušeji můžete markýzy ovládat motoricky spínačem nebo právě pomocí dálkového ovládání.
 
Nejlépe se nakupuje u prodejců, kteří provozují kromě webu i kamenné prodejny. Před konečným výběrem se zde můžete poradit s odborníky, využít záruční a pozáruční servis či v případě potřeby vyřešit reklamaci.
15.06.2018 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444