Myjete okna před Vánoci? A je to správně?

Čistá okna jsou vizitkou pro celou domácnost, a proto častou součástí předvánočního úklidu bývá mytí oken. Ale i mytí oken má svá pravidla, a pokud si nedáte pozor a okna myjete špatným způsobem, může to přinést problémy. V tomto článku se podíváme na to, jak správně umýt okna před zimou, aby vám dlouho vydržela.

Kdy se do mytí oken pustit?

Základem je zvolit správně chvíli, kdy se do mytí oken pustit. Hlavním rizikem zimního mytí oken je mráz a příliš horká voda, kterou lidé často využívají. Sklo může i prasknout, pokud je při příliš nízké teplotě takto umyjete. Fakt, že bude umývání oken velmi nepříjemné i pro vás, ani není třeba zmiňovat.

Je tedy mnohem lepší naplánovat si mytí oken ještě před tím, než udeří mrazy. A to může být relativně brzy, zařaďte proto mytí oken spíše do listopadového programu. Pokud se bojíte, že budou okna špinavá právě na Vánoce, umyjte je na konci listopadu. Měsíc by měly vydržet relativně čistá i ve špatném počasí.


Jak šetrně umýt okna?

Níže uvedeme postup, jak správně čistit a mýt okna. Můžete ho využít pro okna dřevěná, plastová i hliníková. 
  1. Z okolí oken odstraňte všechno, co by vám mohlo překážet, případně by bylo nebezpečné při pádu. Sundejte závěsy i záclony. Žaluzie obvykle stačí vytáhnout do nejvyšší polohy.
  2. Omeťte z oken větší nečistoty, jako jsou pavučiny, listy nebo třeba mrtvý hmyz. Usnadníte si tak další práci.
  3. Omyjte nejprve rámy oken. Bude vám stačit hadřík a teplá voda s jemným saponátem. Věnujte se klice a jejímu okolí, vyčistěte také odvodňovací otvory v dolní části rámu. Používejte vždy dostatečné množství vody, otírat okna nasucho je chyba, částice prachu mohou okna poškrábat.
  4. Aby vám na oknech nezbyly šmouhy, hodí se při mytí samotných skel využívat stěrku a hadřík z mikrovláken. Nejprve na stěrku nasaďte návlek z hustých vláken, namočte do vody s jemným prostředkem na mytí oken a omyjte zasklení.
  5. Vzniklou pěnu z oken setřete stěrkou s gumovým lemem. Postupujte rovnoměrně, vyberte si jeden směr, kterého se budete držet. Na závěr okno osušte a vyleštěte hadříkem z mikrovláken. Skvělou službu udělá vysavač na okna, který nezanechává šmouhy. Je třeba dávat pozor, abyste si jeho lištou nepoškodili vodicí lanka vnitřních žaluzií. Ale při troše cviku to snadno zvládnete a ušetříte si práci.
  6. Dřevěná okna na závěr ošetřete balzámem na dřevo. Stačí přetřít suché rámy houbičkou namočenou trochou balzámu. Prodloužíte tím jejich životnost a také oživíte vzhled. Tento balzám je obvykle dostupný u výrobce vašich oken.


Čemu se při mytí vyhnout?

Mráz a nízké teploty

Jak již bylo zmíněno výše, vyhněte se mytí oken během mrazu a zimních podmínek. Riskujete prasklá skla a celý proces bude velmi nepříjemný. Balzám na dřevěná okna je ideální použít v rozmezí teplot 5–⁠25 °C.


Agresivní čisticí prostředky

Dále se vyhněte abrazivním a příliš agresivním čistícím prostředkům. Mohli byste si vaše okna nenávratně poškodit. To samé platí pro různé zaručené rady a lidové metody, jak dosáhnout čistých oken. Často mohou napáchat více škody než užitku.
24.11.2023 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444