Moser jabloneckému muzeu

Zástupcům Muzea skla a bižuterie z Jablonce nad Nisou byly v těchto dnech v prostorách klubu Moser v Karlových Varech předány vybrané výrobky karlovarské sklárny

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Muzeum v Jablonci mapuje vývoj tvorby ve sklářském oboru a snaží se neustále doplňovat sbírky o ukázky soudobé české tvorby. Sklárna Moser je jeho dlouholetým partnerem, který opakovaně napomáhá k uskutečnění tohoto záměru. Muzeum si pro svůj sbírkový fond tentokrát vybralo novinky roku 2003 - nápojový soubor LANCELOT, navržený ak. malířkou Kateřinou Doušovou a kolekci váz od sklářského výtvarníka Jiřího Rydla.
LANCELOT vyjadřuje středověké poselství statečnosti, oddanosti a romantiky. Netradiční dvoudílné vázy, nazvané "Půvab", "Vítězství" a "Objetí", jsou zhotoveny v jedinečných moserovských barvách.
"Pravidelné spolupráce s firmou Moser si velmi vážíme. Novinkám sklárny nikdy nechybí kvalita a nápaditost. Je to jistě dáno nejen prvotřídní sklovinou a vysokou úrovní rafinace, ale i originálními návrhy výtvarníků, jejichž výběru se firma velmi pečlivě věnuje. Jsme proto velice rádi, že máme každý rok možnost obohatit naši muzejní sbírku o některé z novinek. Výběr darů firmy Moser z posledních let představíme návštěvníkům v nové stálé expozici Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, která bude otevřena 24.září tohoto roku," uvedla k předávání Dagmar Havlíčková, kurátorka současného skla Muzea v Jablonci.
Jablonecké muzeum zahájilo svou činnost před sto lety - v březnu roku 1904. Bylo tenkrát zaměřeno především na vlastivědu a vývoj jabloneckého průmyslu. Sbírky vlastivědného charakteru zde pak soustřeďovali až do roku 1961, po tomto roce se muzeum specializovalo na nejdůležitější průmysl regionu - sklo a bižuterii. Dnes se Muzeum skla a bižuterie zaměřuje na studium a dokumentaci uměleckořemeslné výroby, která je pro severní Čechy a zejména pro Jablonecko charakteristická už po staletí. Ve sbírkách proto převládá historické i současné sklo, bižuterie a šperky.
Hlavní budovou muzea je secesní dům z roku 1904, který byl původně projektován a realizován jabloneckým architektem a stavitelem Emilianem Herbigem. Připravované znovuotevření po poslední čtyřleté rekonstrukci umožní naplnit nové pojetí práce muzea jako otevřené instituce.
02.03.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444