Moderní stínicí technika

Většina dnešních staveb již počítá s nejrůznějšími opatřeními zvyšující hospodárnost objektu. Stavebníci investují do nákladných solárních kolektorů, tepelných čerpadel či jiných složitých zařízení, a přitom často zapomínají (anebo podceňují) roli stínicí techniky. I ta má v úsporách energie svůj podíl. Jaký stínicí systém zvolit a proč se jej vyplatí motorizovat?

Aby byl účinek stínicí techniky maximální a my zároveň nemuseli slevovat z vytouženého komfortu, vyplatí se uvažovat o vhodném typu již ve fázi projektování domu. Fundovaný architekt navíc dokáže tuto jinak ryze praktickou součást domu povýšit na designový prvek, který se stane nepostradatelnou součástí jeho podoby.

Výrazný prvek exteriéru
V současné architektuře, která je charakteristická důrazem na jednoduchost, čistotu stylu a detail, jsou stále využívanějším prvkem hliníkové a dřevěné venkovní žaluzie. Ty se stávají výraznou součástí fasád moderních domů, které se vyznačují daleko větší mírou prosklení, než jak tomu bylo ještě u domů z devadesátých let. Hliníkové lamely podtrhávají technicistní vzezření domu, dřevěné zase působí vysoce elegantně. Vhodné jsou i pro zastínění velkých prostor. Hlavní výhodou žaluzií oproti ostatním typům venkovní stínicí techniky je možnost přesné regulace prosvětlení interiéru – od úplného zatemnění až po příjemnou atmosféru lehkého stínu. Na rozdíl od interiérových žaluzií navíc zadržují sluneční záření již vně objektu, čímž zabraňují přehřátí okenní výplně a následně interiéru. V případě dřevěných lamel se k výrobě nejčastěji používá odolná severská borovice ošetřená speciální lazurou obsahující impregnační složku a vrstvu laku s UV filtrem. Instalovat je lze do zateplené i nezateplené fasády, nebo do okenního výklenku.

Nenápadná, ale účinná
Pokud má vybrané zařízení sloužit zároveň jako účinná ochrana před vniknutím do domu, pak ideální řešení představují exteriérové rolety s možností montáže na rám okna, do otvoru či na fasádu. Navíc, oproti žaluziím, mají výraznější tepelně izolační vlastnosti a díky eliminaci tepelných mostů budou zdrojem ještě větších úspor energie. Další předností je zvýšené tlumení hluku (u dřevěných snížení o 7-16 dB). Exteriérové rolety perfektně chrání před povětrnostními vlivy, dokonale střeží soukromí a v případě jejich nevyužití nijak neruší. Box totiž nezasahuje do světlosti okna. Předokenní rolety se vyrábějí z hliníku nebo PVC, nově i ze dřeva, které má nespornou výhodu ve vynikající termoregulaci. Jedinou obecnou nevýhodou rolet může být horší regulace intenzity paprsků dopadajících do interiéru, která je dána nemožností natáčet jednotlivé lamely (tak jak je tomu třeba u žaluzií). Na druhou stranu však zajistí oproti ostatním typům stínicí techniky stoprocentní zastínění interiéru.

Chytrý kompromis
Zajímavým a stále žádanějším řešením, jak se v létě bránit nežádoucím slunečním paprskům, jsou takzvané screenové rolety. Filtrují ostré sluneční světlo, které pak v interiéru působí přirozeně. Tím dům nenásilně chrání před přehříváním. Skelné vlákno potažené PVC v různých odstínech totiž zajistí potřebné soukromí, ovšem ne na úkor výhledu ven. I přesto, že se jedná o lehký materiál, je velmi pevný a vytváří tak dokonalou ochranu proti UV záření. Díky této své vlastnosti zabraňují screenové rolety opotřebování interiérového vybavení, včetně záclon a podlahových krytin. Tento typ stínicí techniky je navíc možné perfektně sladit s fasádou domu. Barev a typů je totiž nepřeberné množství. Instalace a ovládání se u venkovních screenových rolet nijak neliší od žaluzií nebo rolet. Avšak vzhledem k možnosti poničení silným větrem se doporučuje instalovat k němu větrné čidlo, které ihned zareaguje na zesilující vítr, roletu stáhne a zabrání tak zbytečným škodám.

Motorizace není zbytečný luxus
Obsluha všech výše uvedených typů exteriérové stínicí techniky může být manuální, nebo motorizovaná, případně ještě automatizovaná, což přináší nejen uživatelům domu, ale také samotné technice řadu výhod. Manuální ovládání je totiž namáhavé jak pro toho, kdo jej obsluhuje (zejména u četnějšího prosklení fasády), tak pro mechanismus zařízení. Díky plynulému chodu se snižuje namáhání zámku lamel u rolety, díky větrným čidlům pak lze předejít namáhání venkovních žaluzií, screenových rolet apod. Ovladač může být nástěnný, s pohonem zařízení propojený kabelem, anebo bezdrátový (např. Radio Technology Somfy). Přestože je stínicí technika sama o sobě zdrojem úspor, do zcela jiné dimenze ji posune automatizace, ucelený řídicí systém, který reaguje pomocí speciálních slunečních, větrných, teplotních a srážkových čidel na povětrnostní podmínky. Zařízení animeo Solo od společnosti Somfy podle aktuální situace nastaví motorem poháněné prvky sluneční ochrany do optimální polohy. Clona se tak zcela automaticky přizpůsobuje počasí. V zimě je dokonce možné aktivovat funkci “udržování tepla“, která zajistí, aby se po setmění stáhly prvky protisluneční ochrany tak, aby byla zesílena tepelná izolace okna a snížily se tepelné ztráty. Naopak během dne umožní funkce “vyhřívání sluncem“ využít energii slunce k ohřevu interiéru. Obě funkce tak výrazně snižují náklady na vytápění budovy, ale také její osvětlení, které systém sám optimalizuje. Ovládání animeo Solo je navíc skutečně jednoduché a umožňuje řídit i několik zón a zařízení současně (včetně garážových vrat, markýz, ventilačních oken atd.). Aby systém maximálně vyhověl individuálním požadavkům, umožňuje navíc ukládání a vyvolávání oblíbené polohy stínicí techniky pomocí tlačítka „my“. Součástí zařízení je také vstup pro požární alarm či volně programovatelný časovač pro každou zónu. Systém animeo Solo je kompatibilní se všemi typy slunečních clon. (Foto - Dálkový ovladač Telis 16 RTS umožňuje ovládat veškerou stínící techniku centrálně. Pouhým stisknutím tlačítka na dálkovém ovladači z kteréhokoliv místa v domě lze rychle a jednoduše manipulovat s předokenními roletami, venkovními zalužiemi, garážovými vraty, vjezdovou bránou, markýzou či dokonce osvětlením.)

21.09.2012
  • SOMFY, spol. s r.o.

    Francouzská společnost Somfy působí na českém trhu od roku 1996, je největším světovým výrobcem pohonů stínicí techniky (rolety, žaluzie, markýzy), ale i motorů pro vrata a brány. To vše můžete ovládat přes svou chytrou domácnost TaHoma, nově i svým hlasem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444