Moderní ložnice - návrat k přírodním materiálům

Ložnicová sestava SIENA od firmy MIREAL v provedení celomasivní buk

Ložnicová sestava SIENA od firmy MIREAL v provedení celomasivní buk

Agresivní nástup moderních technologií, stále se zrychlující životní styl a všudypřítomný stres potřebuje každý z nás vyvážit klidem a pohodlím domova. Sklo, kov a umělé hmoty sice vypadají efektně a moderně, ale hřejivý a příjemný pocit, který je u obytných prostorů tak důležitý, se s jejich pomocí někdy vytváří jen obtížně.

Lidé ať již vědomě či nevědomě, začínají inklinovat k přírodním materiálům a přirozenějšímu prostředí. O tomto současném trendu jsme mj. hovořili s ředitelem firmy MIREAL zabývající se výrobou a prodejem ložnicového nábytku, Ing. Janem Böhmem:

Dřevo a jiné přírodní materiály skutečně začínají získávat stále větší oblibu. Potřeba odlišit se od okolí, odvaha vyzkoušet něco nového společně se vzrůstajícím zájmem o přírodu a ekologii přivádí stále více lidí k rozhodnutí vyměnit plast či kov za dřevo. Naše ložnice jsou vyráběny z přírodního smrkového, bukového a dubového dřeva, přičemž ve výrobě navazujeme na tradici výroby dřevěného nábytku ve Veselí nad Moravou, která byla v tomto městě založena již v roce 1901. V oblasti povrchové úpravy se rovněž snažíme o ekologické či čistě přírodní materiály, proto jednou z nabízených a zákazníky velmi vyhledávaných variant je voskování. Co se týče designu, nejvíce žádaná je dnes jednoduchost a elegance. Příliš mnoho ozdobných prvků působí rušivě. Variabilitu našich ložnic se snažíme řešit rozličnými elegantními tvary samotných postelí a jejich součástí, nočních stolků, komod a skříní.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Ložnicová sestava ARIVA od firmy MIREAL v provedení celomasivní jádrový buk

Vkus nábytkového architekta nemusí být ale zcela totožný se vkusem zákazníka. Je možno provést drobné úpravy v jednotlivých modelech?

Samozřejmě. Baťovské heslo „Náš zákazník náš pán“ nám není cizí. Dřevo nabízí širokou variabilitu, a díky moderním zpracovatelským technologiím lze vyhovět v podstatě jakémukoliv přání zákazníka. Jednotlivé prvky nábytku lze individuálně atypicky upravit. Postele mají nastavitelnou výšku lehací plochy a navíc každou postel můžete volit ze tří délek a tří až pěti šířek. V nabídce máme téměř dvě desítky typů ložnic, čímž se náš sortiment řadí mezi nejširší v ČR. Skříně a doplňky z jednotlivých modelů se dají vzájemně kombinovat, což svědčí o tom, že MOBO MIREAL si v zásadě uchovává svůj osobitý styl.

 

Zmínil jste možnost voskové povrchové úpravy. Dřevo s touto úpravou zajisté vypadá přírozeněji, ale jak je to s mechanickou odolností?

Zákazník si v zásadě může vybrat ze dvou možností povrchové úpravy. První z nich je úprava ekologickými vodouředitelnými laky, druhá, nabízená pouze v případě smrkových ložnic, je úprava přírodním voskem ve 100% přírodním provedení. Tato úprava však neposkytuje odolnost proti vodě a mechanickému poškození. Záleží tedy na zvážení zákazníka, zda dá přednost přirozenějšímu povrchu na úkor odolnosti. U smrkových ložnic je voskování velmi efektní – jejich povrch je totiž zvýrazněn kartáčováním, čímž dojde k zvýraznění kresby dřeva, kterou voskování ještě podpoří.

Máte pravdu, že nenapodobitelnou krásu dřeva je lépe různými způsoby zpracování podtrhnout než ji skrývat za silnými vrstvami laku. Navíc některé nátěrové hmoty nejsou vhodné pro alergiky.

Toho se ale u našich produktů bát nemusíte. Společnost MOBO MIREAL prosazuje citlivý přístup k ekologii. Používáme nátěrové hmoty, které neobsahují zdraví škodlivé těkavé látky. Protože v ložnici trávíme zhruba 1/3 času a regenerujeme v podstatě síly na další den, je opravdu důležité věnovat rozhodnutí o koupi nového nábytku dostatečnou pozornost. Toto rozhodnutí nás bude provázet po mnoho let, měli bychom ho proto učinit na základě důkladného posouzení všech kritérií, mezi něž patří kromě vhodného materiálu příznivá cena, design a celková preciznost provedení nábytku. Ač je nábytek z lamina podstatně levnější a dnešní technologie umožňují vysoce autentický dřevěný vzhled, při výběru vybavení ložnice je vhodnější se mu raději vyhnout, neboť lamino může do ovzduší uvolňovat nezdravé látky.

Je pravda, že lamino je také náchylnější k vrzání, což je kámen úrazu mnoha postelí potažmo odpočinku v nich?

Ano, vrzání u postelí z masívu hrozí mnohem méně, obzvláště jsou-li přirozené výhody materiálu podpořeny vhodným konstrukčním řešením. Naše unikátní konstrukce spoje postranice – čelo postele vrzání postele zcela vylučuje. Svůj význam má také robustnost materiálového provedení ložnic. Postranice našich postelí má proto tloušťku 25 mm, čela pak 25-40 mm.

Ložnicové postele a skříně jsou poměrně velkým kusem nábytku, tudíž jejich montáž může být pro některé nepříliš technicky zdatné muže tvrdým oříškem.

Montáž našich ložnic je jednoduchá. Celou ložnici lze smontovat jenom pomocí šroubováku. Pro zvýšení životnosti skříní mají každé dveře čtyři závěsy oproti běžně užívaným třem závěsům. Nosiče polic a šatní tyče jsou kovové. Skříně s posuvnými dveřmi je možno dodat se samodovíracím systémem, což zamezí energickému bouchání ve snaze dovřít celou plochu dveří. Tento systém však dodáváme za příplatek, jeho montáž taktéž není složitá.

Jak je vidět, stěhování se ze stresu velkoměsta do útulných starých chalup není nezbytnou podmínkou navození pocitu pohody a odpočinku. Příjemné prostředí si můžeme vytvořit i v panelových domech, zvolíme-li vhodný přírodní nábytek vkusného designu doplněný třeba dřevěnou podlahou a dalšími doplňky z přírodních materiálů. Děkujeme panu Ing. Böhmovi za rozhovor a přejeme útulnou pohodu ve vašich domovech.
27.09.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444