Minimalismus v bydlení aneb jak vytvořit oázu klidu a řádu

Hromada oblečení v šatníku. Domácnost zahlcená nepořádkem. Maličkosti, které vás zatěžují denně. Možná je na čase změnit svůj životní styl. Přestat se řídit heslem: čím více, tím lépe. Inspirujte se minimalismem.

Investujte energii a peníze místo nakupování dalších věcí na cestování a zážitky. Mninimalismus je umělecký směr i životní styl, který se v posledních letech dostává do popředí. Zapomeňte na vystavování dekorací, které jen lapají prach. Začít žít podle principů minimalismu může každý.
 

Stanovte si vlastní priority a cíle, které chcete v domácnosti změnit. A neodbočujte z nich. Minimalismus je cesta, ve které si každý vybírá svůj směr. Reaguje na překotnou dobu, ve které hrají spěch, konzum a anonymita klíčovou roli. Tento životní styl klade důraz na rozvoj našich osobností a upozaďuje materiální statky.

Jak začít minimalizovat?

Promyslete si, co vám v domácnosti nejvíce pije krev. Je to snad šatní skříň plná hadříků, které jste už roky nenosili? Nebo rozházené papíry a drobnosti na stolech v domácnosti? Pokud se vám místo plné harampádí vybaví, je dobré začít s minimalizováním právě tam.

Inspirace na tematických webech

Existuje mnoho návodů, které radí, jak se zbavovat nepotřebných věcí. Inspirovat se můžete třeba deseti způsoby, jak declutterovat domov podle amerického bloggera a minimalisty Joshua Beckera. Ten doporučuje vytvořit si seznam míst, které chcete declutterovat. Začít byste podle něj měli s těmi nejjednoduššími oblastmi.

Další návod, jak vytřídit své věci, nabízí Australanka Colleen, která začala declutterovat domácnost podle vlastní filozofie. Radí, jak se za jeden rok postupně zbavovat nadbytečných věcí 365lessthings. Ve svých každodenních příspěvcích doporučuje, na co se má člověk zaměřit dnes.
Všechny vytříděné věci nemusíte vyhazovat. Minimalisté se ohlíží nejen na kvalitu předmětů a jejich potřebnost, ale také na odpovědnost a udržitelnost života. Nadbytečné věci můžete prodávat, vyměňovat i darovat. Pokud jste kreativní a zruční můžete své staré věci přeměnit v něco jiného a vdechnout jim tak nový život. Nefunkční hodinky můžete například nosit jako náramek a místo ciferníku dát fotku bližního. Z knih, které už nebudete nikdy číst, můžete udělat originální doplněk do bytu. Sestavit z nich nohu stolu.

Inspiraci najdete na blogu českého minimalisty Alvina Korčáka. Ten mimo jiné ukazuje možnosti, kde se dají věci nejlépe prodat a kde darovat. Naučit se žít podle pravidel minimalismu můžete i pomocí e-learningových kurzů dvojnásobné maminky z Plzně Marcely Sobotové. Ve svých videích například radí rodičům, jak se doma nezbláznit z dětských hraček, které zabírají prostor.

Jak poznat, co nepotřebuji

Declutterování věcí může být snazší, pokud si předem ujasníte, podle jakého klíče budete věci třídit.

Pokud odpovíte na tyto otázky ne, není důvod, abyste si danou věc nechávali:


  • Použil/a jsem danou věc za poslední rok?
  • Je mi užitečná?
  • Je stále funkční?
  • Mám ji rád/a?
  • Budu si ji chtít zabalit, v případě, že bych se stěhoval/a?
  • Má věc reálný význam? (Tedy není jen na okrasu.)
  • Chci si věc nechat?
  • Znamená pro mě něco speciálního?

Šedobílé kombinace a barevné kontrasty

Minimalismus se projevuje i na designu bydlení. Styl je typický svou vzdušností, čistotou a praktičností. Navíc je moderní a nadčasový. Vyznavači minimalismu dávají přednost kvalitě před kvantitou. Upřednostňují čisté linie a vestavěné úložné prostory. Vybavení do domácnosti vybírají minimalisté nejčastěji v šedé, bílé a černé kombinaci. Využívají také barevného kontrastu. Jakou cestu minimalismu si zvolíte, záleží zcela na vás. Nechte se inspirovat trendem, který se snaží nelpět na věcech, jež nás odvádí od sledování našich snů.

22.03.2019 | Zuzana Hudcová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444