Mezinárodní stěhování svěřte raději firmě. Ale nenaleťte…

Stěhování do zahraničí nebo z ciziny do ČR je s dobře zvolenými pomocníky pohodová záležitost. Naopak s nevhodnou stěhovací firmou se rychle mění v horor. Poradíme vám, jak vybrat spolehlivou společnost, která vám celý přesun výrazně ulehčí. Klíčové jsou především její zkušenosti, znalosti a technika.

Jak vybrat firmu, která zvládne mezinárodní stěhování?

„Když jsem jela před lety do Anglie na studijní pobyt, tak jsem si jen sbalila kufr a vyrazila,“ říká paní Šárka z Prahy, „teď když se tam stěhujeme s manželem a dcerkou natrvalo, tak už je těch nezbytností daleko víc. A to jsme toho spoustu prodali nebo podarovali. Přesto máme mnoho nábytku a dalších věcí, které si budeme brát s sebou. Neradi bychom v cizině začínali úplně od nuly a znovu sháněli zařízení bytu, které už vlastně máme. Navíc je plné vzpomínek.“

Stěhování do zahraničí bývá komplikovanější než přesuny v rámci ČR, proto ho mnoho domácností svěřuje do rukou zkušených odborníků. Pokud ale uvažujete o oslovení stěhovací firmy, měli byste si vždy ověřit několik základních kritérií. Na trhu je mnoho společností, které vám přesun do ciziny spíše ztíží, než ulehčí. Oproti tomu se spolehlivými profesionály je mezinárodní stěhování bezstarostnou záležitostí.


Stěhovací firma by měla splňovat alespoň 7 kritérií

Mezinárodní stěhování klade na firmu daleko vyšší nároky, než kdybyste se přesouvali jen z Prahy do Kladna. Při výběru byste proto měli být obzvlášť obezřetní.

Připravili jsme seznam, který vám s hledáním vhodné společnosti pomůže. Profesionální stěhovací firma by měla splňovat alespoň následující požadavky:

1. Musí mít zkušenosti se stěhováním do zahraničí

Je ušlechtilé podporovat nováčky v oboru, mohou z toho ale plynout mnohé nepříjemnosti. A nižší cena jen málokdy vyváží rozbitý majetek nebo problémy při převozu a proclení. Proto je lepší, když si vyberete takovou firmu, která už má zkušenosti s mezinárodním stěhováním. Zjistěte si, kolik let už přesuny do zahraničí nebo k nám do ČR zajištuje, a poohlédněte se po konkrétních referencích. Hodnocení předchozích klientů vám většinou řekne nejvíce.
 

2. Musí znát právní předpisy daného státu i všech tranzitních zemí

„Například ve Švýcarsku mohou stěhovací práce probíhat jen v přesně vymezeném časovém úseku, v Bruselu jsou čtvrtě, kde se dá stěhovat pouze stěhovacími výtahy přes okna. Jindy si zase musíte pečlivě ohlídat, co můžete přes hranice převážet,“ říká Ing. Viktor Pěch, majitel společnosti STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o. Je nutné, aby stěhovací firma znala zákony i dopravní předpisy, a to jak cílové země, tak i všech tranzitních zemí, přes které se bude projíždět. 
 

3. Má moderní stěhovací vozy, ne vysloužilé dodávky

Když budete vybírat stěhovací firmu, vždy se zajímejte především o její vozový park. Podívejte se, jak stěhovací vozy vypadají, jak jsou staré a jestli mají polstrování, které je k přepravovaným věcem šetrnější. Některé společnosti jen odkoupí dodávky, které mají už ta nejlepší léta za sebou, a dovnitř vlepí koberce. Stěhovací vozy by měly splňovat emisní normy vjezdu nákladních vozidel do center evropských velkoměst a velmi praktické je, když firma využívá systém pro sledování vozů přes GPS. Pohyb svých věcí pak můžete jednoduše kontrolovat i vy sami.
 

4. Zvládne balení se vším všudy

Pokud nechcete rozebírat nábytek a balit věci, postará se o to většina stěhovacích firem za vás. Mnoho z nich dnes umožňuje tzv. stěhování na klíč nebo „door to door servise“, při kterém přiveze potřebné obalové materiály, popisovací štítky i další příslušenství. Přímo u vás pak stěhováci odpojí elektroniku, rozmontují nábytek, vše zabalí a odnesou v krabicích. Výhodou je, že je pak vybalování na novém místě o to rychlejší, protože pracovníci mají přehled o tom, co kde je i jak dát nábytek opět dohromady.
 
Je také lepší, když nakládku a vykládku věcí zajišťuje stejný tým. V některých stěhovacích firmách je běžné, že se v průběhu stěhování zapojují různí pracovníci. Balení a demontáž nábytku zajistí jedni, ale v cizině vykládku provedou jiní. Mohou pak nastat problémy při celním řízení nebo při vybalování věcí a opětovném sestavování nábytku. Když se o celou zakázku stará stejný tým, má vždy dobrý přehled o celém postupu.



5. Zajistí vám vše kolem proclení

Kvalitní stěhovací firma by měla mít snahu o co nejmenší zatížení klienta stěhováním. Jak to v reálu vypadá? Zařídí povolení k vjezdu do ulic s omezením, zajistí zábory na parkování v místě stěhování i v cílové lokalitě, komunikuje s vámi v průběhu stěhování a postará se o celní řízení i bez vaší účasti. Pracovníci stěhovací firmy by také měli být jazykově vybavení a schopní jednat i s úředníky v cizině. V případě potřeby pak musí zajistit manipulační techniku pro stěhování mimo prostory budov.
 

6. Kvalitně pojistí všechny vaše věci

Kvalitní pojištění by mělo být v dnešní době samozřejmostí, bohužel ne všechny firmy ho poskytují. Společnost zajišťující stěhování, by měla pojistit vaše věci i prostory, ve kterých stěhování probíhá. Ideální je, když se výše pojistky pohybuje ve výši 5 milionů Kč, aby pokryla všechna rizika. Ohlídejte si přitom také její dosah. Musí se vztahovat nejen na stěhování v ČR, ale i na ostatní země.
 

7. Mezinárodní stěhování zorganizuje i o víkendu nebo během svátků

Zjistěte si také, ve kterých termínech je stěhování možné a za jakých cenových podmínek. Některé společnosti si například účtují příplatky za práci v noci nebo během soboty a neděle. „Za stěhování o víkendu nebo během svátků u nás lidé zaplatí stejně, jako by se stěhovali ve všední den. Víme, že pro mnoho zaměstnaných je to ideální a často jediné možné řešení,“ říká Ing. Viktor Pěch.

TIP na závěr: Pokud se chcete stěhovat během pracovních dnů, nezapomeňte, že ze zákona máte nárok na volno na stěhování.
06.03.2017 | PR
  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444