Mezi dřevinami použitelnými na vytvoření živého plotu si můžeme vybírat

Podzim, který je pro leckoho z nás smutným ročním obdobím a nevyhnutelným zlem, jež je třeba protrpět, můžeme si alespoň na zahradě zpestřit některou z nutných a typických podzimních prací.

Pravda, obzvlášť zrána je už poměrně chladno, ale pohybem se zahřejeme. Nejvíc nás však bude hřát a těšit pocit z dobře vykonané práce.

Pro rostliny pěstované ve volné půdě, zejména pro okrasné dřeviny, listnaté i jehličnaté, také drobné ovoce, jako jsou jahodníky, borůvky, rybíz, angrešt nebo vinná réva, je vhodné podzimní přihnojení. Hnojivo s vysokým obsahem draslíku a nízkým obsahem dusíku ukončí jejich bujný růst a rostlinám tak zajistí vyzrání pletiv před zimou, čímž zlepší jejich přezimování.

Podzim je také příznivý pro vysazování nebo přesazování jehličnanů a stálezelených dřevin. I když vysazujeme kontejnerované rostliny, je stále podzimní výsadba výhodnější než jarní. Dřeviny vysazené v časném podzimu stačí do zimy zakořenit a lépe využívají zimní a jarní vláhu.
 
Nastal tedy příhodný čas třeba k výsadbě živého plotu. Dřevin použitelných na jeho vytvoření je hodně. Ploty vysazené z kvetoucích keřů jsou skvělé řešení na vymezení prostoru, ať již ho ohraničují nebo rozdělují, jsou bariérou proti prachu a hluku a obyvatelům zahrady navíc zajišťují soukromí lépe než pevný plot.
 
 
Není to jen ptačí zob, tis a buxus, které jsou osvědčené a lety prověřené. Vhodná do živého plotu je i zlatice, známější jako zlatý déšť (Forsythia), brzy zjara svítící žlutě obalenými větvemi, bíle či fialově kvetoucí voňavý šeřík nebo kdoulovec (Chaenomeles), trnitý keř kvetoucí červeně, růžově nebo bíle přibližně ve stejné době jako zlatice. Květy se na keři objevují buď souběžně s lístky, nebo ještě dříve. Na podzim se z nich vyvinou malvičky připomínající jablka, ze kterých můžeme vařit marmelády, želé nebo likér. Dalším z okrasných keřů, které mají univerzální využití, je hlohyně (Pyracantha). Na jaře poutá pozornost svými drobnými bílými květy, na podzim malými plodenstvími malvic v odstínech od červené barvy až po žlutou. Hlohyně je vhodná jak pro samostatnou výsadbu, tak pro živé ploty. Tento téměř nenáročný keř, dorůstající do výšky dvou až tří metrů, nesnáší nepropustnou a zamokřenou půdu.

Také dřeviny z rodiny javorů nabízejí jak impozantní velikány, tak i drobné keře a keříky vhodné do malých zahrad. Úchvatný je pohled na Acer palmatum Dissectum Carnet, který má po celou dobu vegetace tmavě červené listy, nebo na pomalu rostoucí Acer japonicum Aurem s listy pronikavě žlutými. Keřové javory jsou nejkrásnější na podzim, kdy se jejich listy vybarvují do červena. Výborné jsou jako solitéry i do volně rostlých skupin, stejně jako do stříhaných živých plotů.

Při zakládání živého plotu asi nejdůležitější je, aby se nám vybrané rostliny líbily a dobře působily na naše city. Výběr rostlin je vskutku těžké téma také proto, že jejich nabídka je široká.
 
24.09.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444