Výhody kompostování: Méně odpadu, kvalitní hnojivo, dobrý pocit

Přemýšlíte, jak snížit množství odpadu, které vyprodukuje vaše zahrada a domácnost? Zaměřte se na kompostování. Touto ekologickou cestou zpracujete odkvetlé květiny, spadané listí, posekanou trávu nebo nezpracované potraviny. Potřebovat budete pouze kvalitní kompostér a trochu času. Odměnou vám bude kvalitní a ekologické hnojivo do zahrádky.

Kompostovat je snadné

Ideální doba na založení kompostu je na podzim, protože odkvétají květiny, opadává listí a provádíme zástřih. Kompost je ale samozřejmě možné založit prakticky během celého roku. V začátku budete potřebovat především kvalitní kompostér a biologický odpad, který by jinak skončil v popelnici.
 

Biologický odpad poslouží jako základ

Kompostér je třeba naplnit padaným listím, nadrcenými větvemi, trávou nebo i trusem býložravých zvířat. Velké nebo tvrdé kusy, například větve, je třeba nadrtit. Stejně dobře můžete využít také nespotřebované potraviny, zbytky ovoce a zeleniny, pečiva, kávy či čaje nebo skořápky ořechů a vajec. Obecně platí, že čím pestřejší skladba, tím kvalitnější bude výsledný kompost. Takže směle do toho!
 

Trocha péče o váš kompost se vyplatí

Materiál na kompostování dobře promícháme. Jde o to, aby se smísil vlhký odpad se suchým, tvrdý s měkčím nebo hnědý se zeleným. Kdo chce, může přidat zralý kompost nebo chlévský hnůj. To vše přispívá k založení dobrého kompostu.

 

Teplo a kyslík způsobí s odpadem zázrak

Správně připravený kompost se během dvou dnů začne zahřívat na teplotu okolo 50 stupňů Celsia. Tato teplá fáze může trvat několik dní až týdnů. Kompostovaný materiál si díky teplu začne postupně sedat. Právě v této chvíli je důležité hromadu vždy promíchat, aby měla dostatečný přísun kyslíku. Promíchání kompostu je třeba provádět vždy po 1 až 2 měsících.

 

Kvalitní hnojivo získáte už za dva měsíce

Pokud stále váháte, jestli se do kompostování pustit, pak vězte, že čerstvý kompost získáte už po pouhých dvou měsících péče. Silný a vyzrálý humus pro vaši zahrádku vznikne po půl roce až roce. Před použitím na záhony je vhodné hnojivo prosít. Tím docílíme, že se dostane rovnoměrně do půdy přímo ke kořínkům rostlin.
 

 

Praktické tipy při kompostování

Každý, kdo se rozhodne kompostovat, musí zvolit vhodný a kvalitní kompostér. Firma Vladeko vyrábí kompostéry z masivního jehličnatého dřeva předem ošetřeného impregnačním napouštědlem, což zaručí jejich odolnost. Snadno se montují a podle toho, s jakým množstvím vašeho kompostu počítáte, můžete nastavit výšku kompostéru.
 
Velikost kompostéru si rozmyslete předem s ohledem na rozlohu vaší zahrádky, aby kompost zabíral přiměřený prostor. Ideálním místem pro založení kompostu je roh nebo kraj zahrady. Už naše babičky využívaly půdu v okolí hnojiště či kompostu k pěstování dýní a cuket, které v podobném prostředí rostou prakticky bez naší péče.

 

Pozvěte ke kompostování svoje přátele a sousedy

Je vaše zahrádka součástí zahradní kolonie? Nebo chcete snížit množství odpadů ve vaší firmě? Pak kompostujte společně. Sdíleným kompostováním můžete podpořit komunitní vztahy nebo prakticky vést děti k ekologické odpovědnosti. Společné kompostování vás povede k větší odpovědnosti, ale i radosti ze společné práce.
Co všechno získáte kompostováním:
-          ekologické hnojivo
-          využití pro odpad z vaší domácnosti a zahrádky
-          úsporu za likvidaci odpadu
-          vhodné prostředí pro pěstování vybraných plodin
-          dobrý pocit z toho, že podporujete ekologické a udržitelné zdroje
03.05.2019 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444