Máte rádi sklo?

Zdeněk Lhotský: Mísa

Zdeněk Lhotský: Mísa

Po liberecké premiéře před nedávnem zpřístupnila putovní výstavu k desátému výročí Studia tavené skleněné plastiky v Pelechově u Železného Brodu Moravská galerie v Brně. V přízemí Uměleckoprůmyslového muzea si návštěvníci mohou prohlédnout skleněné solitéry - mísy, vázy i větší dekorativní předměty.

Čestmír Suška: Bob

Zdeněk Lhotský: Mísa

Technologickým unikátem jsou skleněné šaty od přední americké sklářky Karen LaMonte, jak upozornil  Zdeněk Lhotský, kurátor projektu a také majitel jubilujícího studia v Pelechově u Železného Brodu. Ve své vlastní tvorbě  se tento náš přední umělecký sklář soustřeďuje na designové sklo, tavené skleněné plastiky, vitráže, kresby, grafiky, kovové plastiky i realizace do architektury.

Tradice Studia tavené skleněné plastiky v Pelechově je ovšem starší než 10 let - sahá do 50. let minulého století, kdy je založila světoznámá dvojice sklářských výtvarníků Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová.

Podle historičky umění Sylvy Petrové přebíral Zdeněk Lhotský Pelechov zrovna v době krachu, kdy se zdálo, že zánik je neodvratný. Lhotský zde vybudoval již 19 sklářských pecí a studio prosperuje. Přijíždějí sem autoři z celého světa, aby tady realizovali své technologicky velmi náročné projekty.

Výstava věnovaná desetiletí Studia prezentuje domácí i zahraniční soudobé autory, kteří tvoří technologií taveného skla. Představuje jak volnou výtvarnou tvorbu, tak designové sklo. Mezi exponáty najdete rovněž díla zakladatelů pelechovského studia a průkopníků tohoto náročného oboru – Jaroslavy Brychtové a prof. Stanislava Libenského, jehož je Zdeněk Lhotský žákem.
Česko patří v oboru tavené skleněné plastiky ke špičkám, u nás také byla tato technologie zdokonalena. „Je to podobné jako lití bronzu, jenže u skla komplikovanější, protože sklo teče pomaleji. Největším problémem je chlazení, sklo může prasknout. Některé kusy se pomalu ochlazují až půl druhého měsíce. Česká technologie spočívá v tom, že se do formy naloží studené sklo, střepy, pec se zapne, sklo se roztaví a vyplní prostor formy. Drahá výroba se používá téměř výhradně pro umělecké účely,“ říká Zdeněk Lhotský.
Součástí výstavy je videoprojekce, která složitý výrobní proces zachycuje. Je k ní vydán také katalog, který dokumentuje díla zastoupená na výstavě a podává informaci o historii technologie tavené skleněné plastiky od nejstarších dob po současnost. V Moravské galerii výstava potrvá do 5. června 2005.

 

Obrázky: Lhotský, s.r.o.
Související stránky: http://www.lhotsky.cz/

25.04.2005 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444