Máte rádi domácí uzené? Připravte si je sami!

I Jan Werich, jakožto král Já I. v jedné z legendárních českých pohádek Byl jednou jeden král si nakonec uvědomil, že sůl je opravdu nad zlato. A pro přípravu masa na uzení to platí dvojnásob. Maso je možné naložit dvěma základními způsoby - na sucho či do solného láku.

Nakládání na sucho

Suché solení je vhodné zejména pro větší kusy masa. Jedná se o klasický způsob nakládání masa za použití směsi kuchyňské soli a sanytru (ledku draselného), někdy obohacené i o cukr nebo další druhy koření. Připravenou směs pečlivě vetřeme do masa a dbáme při tom na dostatečnou hygienu. Naložené maso pak zavěsíme na hák nebo uložíme do čisté nádoby a skladujeme při teplotě do 4 °C. Maso je potřeba pravidelně kontrolovat a otáčet, aby se kořenící směs dostala do všech částí masa. Celý proces trvá přibližně 2-3 týdny u menších kusů masa a 4-5 týdnů u kusů větších.

Nakládání do solného láku

Mokré solení, jak se někdy tomuto způsobu přezdívá, spočívá v nakládání masa do solného roztoku. Stejnou směs, kterou bychom použili při suchém nasolení, teď pouze obohatíme o vodu. Přesný poměr vody vůči solné směsi se liší podle vašich chuťových preferencí, ale jako základní poměr uvažujme 100 g směsi na 1 litr vody. Na 1 kilogram masa je zapotřebí zhruba 750 ml solného láku. Solnou směs spolu s vodou povaříme zhruba 20-30 minut, aby se všechna sůl rozpustila. Lák je opět možné obohatit o další druhy koření. Maso naskládáme do pevné nádoby a zalijeme ho vychladlým lákem tak, aby bylo úplně ponořené. Po zhruba dvou až třech týdnech je maso konečně připravené k uzení.

Ať už budete maso nakládat na sucho či do solného láku, posledním krokem v cestě za dokonalou pochoutkou je kvalitní udírna. O to se postará široká nabídka moderních elektrických udíren značek Bradley a Borniak. Udírny disponují velkou kapacitou (až 20 kg masa) a snadným ovládáním, které je k dostání buď v manuální nebo digitální verzi. Kromě udíren jako takových nabízí internetový obchod GrilyKrby.cz i pestrou škálu udících briket a štěpek.

Celkem dostanete na výběr 28 druhů udící briket, od klasických verzí z dubového či třešňového dřeva až po mírně exotické s příchutí švestky či zázvoru. Všechny nabízené udírny si můžete prohlédnout přímo v prodejně a pokud si s něčím nebudete vědět rady, přispěchá za vámi některý z prodejců a se vším vám pomůže.

Teď už nezbývá nic jiného než sezvat sousedy a přátele a ohromit je výtečnou domácí pochoutkou v podobě šťavnatého uzeného bůčku či voňavých klobás.
10.05.2019 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444