Máte problém se spánkem? Možná máte nevhodnou peřinu

Na spánek má vliv spoustu faktorů. Cirkadiánní rytmus, správné osvětlení ve večerních hodinách, hladina stresu, ticho (nebo jeho nedostatek), dostatečné zatemnění, ale také to, na čem a v čem spíme. Dneska se zaměříme na peřinu, která má na správný spánek možná větší vliv, než tušíte.

Proč si pro spánek zvolit kvalitní peřinu?

Jedním z velmi důležitých aspektů pro kvalitní spánek je správná teplota. A s tou to může být náročné jak v zimě, tak v létě. S regulací teploty naštěstí může kromě větrání (případně topení) pomoci i správně zvolená peřina. Pokud máte jednu univerzální na celý rok (a nejedná se o peřinu celoroční), můžete si spánek zbytečně komplikovat.

V letní peřině s gramáží 200 g/m2 se vám bude skvěle spát v letních měsících, kdy ani v noci teploty neklesají pod 20 stupňů.

Zimní thermo peřina s gramáží až 500 g/m2 vás naopak zahřeje i v těch nejchladnějších dnech roku.
Celoroční pokrývka má zpravidla gramáž 400 g/m2 a jedná se o velmi univerzální volbu, kterou si můžete v zimě „vylepšit” mikroplyšovým povlečením, takže se k vám chlad jen tak nedostane. 

Peřina podle materiálů

Další důležitou věcí při výběru té správné pokrývky je její materiál. Nejčastěji se jedná o peří, duté vlákno a vlnu. Peří je zvlášť u zimní pokrývky možná tím nejlepším materiálem, krásně hřeje a přizpůsobí se vašemu nočnímu převalování. To samé platí také o vlně. Samozřejmě zvlášť u peří je častým problémem alergie, která na klidném spánku rozhodně nepřidá. K tomu jsou poměrně drahé a péče o ně není zrovna jednoduchá. Proto doporučujeme kvalitní peřiny z dutého vlákna, o které se snadno pečuje a jsou vhodné i pro alergiky. 
 

Péče o peřinu

A jak je to s péčí o peřinu? Stejně jako povlečení i pokrývku (společně s polštářem) byste měli pravidelně, alespoň dvakrát do roka, vyprat. Stejně tak byste jí praní měli dopřát po nemoci nebo v létě, kdy se více potíme.

Na praní peřiny se hodí jemný prací prostředek a je vhodné do pračky už nic jiného nedávat. Abyste předešli poškození (slehnutí) vláken, nastavte co nejnižší program ždímání. Praní je ideální na 40 až 60 stupňů.

Pokud si vyberete vhodnou peřinu, o kterou se budete pečlivě starat, nejen že vám vydrží dlouhé roky, ale možná se i konečně vyspíte jako „miminko v bavlnce”.
16.03.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444