Marianne Burkhalter v Brně

V rámci výstavního projektu Povolání: Architektka bude ve středu 5. listopadu od 18 hodin v sále brněnského Domu pánů z Kunštátu přednášet významná současná švýcarská architektka Marianne Burkhalter.

Tuto akci pořádá časopis Era 21 ve spolupráci s nadací Pro Helvetia, občanským sdružením Kruh, brněnským Domem umění a FA VUT Brno.

Marianne Burkhalter patří k významným osobnostem světové architektury. Studovala v Curychu, ve Florencii a v Princetonu, učila mj. na curyšské technice a na Institutu archirektury v Los Angeles.
V roce 1984 začala spolupracovat s jiným významným curyšským architektem Christianem Sumi. Když po patnácti letech (v roce 1999) vyšla monografie dokumentující patnáct let jejich společné práce, zahrnovala výběr pětadvaceti jedinečných projektů realizovaných ve Švýcarsku, Německu a Rakousku. Snad největšího věhlasu dosáhli díky projektu renovace a rozšíření stavby hotelu Zürichberg. Pro jejich architekturu je charakteristický specifický způsob užití dřeva a kamene. Jejich stavby bývají oceňovány pro čistotu forem a tvarů, způsob spojení prvků formující přesvědčivé prostorové sekvence, pro jejich jas a harmonii. V souvislosti s jejich jmény se někdy mluvívá o "alpském minimalismu". Po roce 1999, kdy vyšla zmíněná monografie, přibyla na jejich konto řada dalších význačných architektonických děl, např. Trend Hotel Domotex v Hannoveru, Pavilon Onoma Expo nebo Centrum služeb Werd v Curychu. Marianne Burkhalter bude v Brně přednášet anglicky, zajištěn je také simultánní překlad.
31.10.2003 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444