Malý, nebo dokonce žádný balkon? Máme řešení!

Foto: Fasády Šimek

Foto: Fasády Šimek

Bydlíte-li v bytovém, či panelovém domě, určitě to znáte. Malé balkony, které spíše než příjemné místo pro posezení u kávy připomínají zašlé skladiště všeho, co se může jednou hodit. Protivně vysoký práh balkonových dveří, omšelá dlažba a rezavé zábradlí na pohodlí nepřidají. V případě lodžií častokrát nesmyslně zapuštěné masivní betonové zábradlí, které akorát zabírá vnitřní prostor a nepropouští světlo. Výsledek? Balkonu se vyhýbáte. Není to škoda?

Řešením je prodloužení balkonů

Na trhu je dnes několik osvědčených řešení pro zvětšení balkonů a lodžií. Často využívaným systémem je prodloužení balkonu za využití modulárního systému, který je usazený na masivních a chemicky kotvených ocelových traverzách, které vynesou podlahu lodžie do prostoru až o 80 cm. Systém počítá s komfortními prvky, jako je zasklení a dodatečné stínění. Snadno ho můžete doplnit o praktické příslušenství, například o držáky na truhlíky s květinami či držák satelitu. Celé řešení je navržené tak, aby bylo co nejméně údržbové a pomohlo při úklidu již vestavěným systémem pro odtok vody. V rámci prodloužení balkonu dochází také k eliminaci nepříjemně vysokého prahu.

Nově prodloužené balkony. Foto: Fasády Šimek
Realizace prodloužení balkónů. Foto: Fasády Šimek

 

Váš dům balkony nemá a vy je chcete? Není problém

V těchto případech se nejčastěji SVJ kloní k přístavbě předsazených betonových lodžií. Dům, který balkony, či lodžie nikdy dříve neměl, je může za poměrně krátkou dobu mít a obyvatelé mají k dispozici nový prostor, který nejen že zvýší komfort bydlení, ale také výrazně přidá na hodnotě každého bytu v domě. Vertikální nosné panely pevně drží celý robustní systém nových lodžií, které je samozřejmě možné doplnit o další prvky, jakými je třeba zasklení. Získáte „místnost navíc“, kterou využijete i v zimních měsících. Řešení je vhodné i pro výrazné zvětšení stávajících lodžií. 



Znáte závěsné balkony? 

Pakliže jste si nevybrali, možná vás zaujme možnost zavěšení zcela nových balkonů na zdi domu. Tyto balkonové jednotky jsou modifikovatelné na úrovni skladby podlah, zábradlí, příslušenství. Jedná se o časově nenáročnou a cenově příznivou instalaci, která však perfektně plní funkci. 

Závěsné balkony. Foto: Fasády Šimek

Podívejte se na video, jak je montáž závěsných balkonů jednoduchá:


Jak zvolit správné řešení, z čeho mít obavy a kdy se do toho pustit? 

Na otázky odpovídá Jiří Šimek, majitel přední společnosti v oblasti revitalizace panelových domů, kterou můžeme zodpovědně doporučit. 

Jiří Šimek, majitel společnosti Fasády Šimek  
Jiří Šimek, majitel firmy Fasády Šimek  

Věnujete se především revitalizaci a zateplení bytových domů, proč balkony? 

Se zástupci domu hovoříme a vždy hledáme cestu, jak přinést nejen užitek, ale i radost a dobrý pocit. Zjistili jsme, že toto zvládáme naším rovným jednáním a právě třeba zmíněnými balkony. Vždyť obyvatelé získají více prostoru a komfortu. Nebudeme vám nutit jediné a správné řešení, ale vybereme společně to, co je pro dům a jeho obyvatele z komplexního pohledu vhodné. Jednoduše - pouhý dodavatel balkonů s vámi nebude konzultovat stav obálky domu a pouhý fasádník vám nenavrhne realizaci zajímavých balkonů a dalších komfortních prvků.

Když budeme v našem domě chtít větší, nebo zcela nové balkony, jak na to? 

Udělejte si obrázek o tom, jaká řešení jsou dostupná a pak hledejte a konzultujte, které je pro vás to pravé. Nejlepší a finančně optimální je situaci s balkony řešit právě v rámci revitalizace, případně zateplení domu. Okolo samotných balkonů je množství práce, kterou lze ale v komplexním procesu revitalizace udělat pouze jednou a tedy bez zdvojení nákladů. Mluvím například o zateplení balkonových zdí. V případě realizace balkonů dojde také k mechanickým pracím na obvodových zdech domu, po kterých jsou nutné následné úpravy funkčního i estetického charakteru. 

Jak dlouho podobné úpravy trvají a omezí komfort užívání bytu? 

Vše záleží na rozsahu prováděných prací. Obecně se snažíme komfort využívání bytů omezit na minimum a dobu realizace zkrátit tak, jak to umožňují technologické postupy. Třeba samotné zavěšení zcela nových balkonů na středně velký panelový dům nezabere více než pár dní. Samozřejmě je okolo spousta přípravných i dokončovacích prací, kterou naši zaměstnanci dělají kvalitně a kterou nemůžeme uspěchat. Není potřeba mít obavy, vše dokážeme vysvětlit a to od finančního rozsahu přes rámec realizace až po délku trvání a případná dočasná omezení. Umíme to dobře a pracujeme se všemi současně dostupnými kvalitními systémy pro realizaci zvětšení balkonů, případně pro přístavbu zcela nových. 
Ve spolupráci s Fasády Šimek.
29.11.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444