Lucernské mosty

Lucern je bohaté, živoucí a půvabné město, pyšnící se krásnými historickými domy i moderní architekturou. K unikátním stavbám v jeho centru patří dva historické dřevěné mosty.

Hlavní město stejnojmenného kantonu Lucern leží uprostřed Švýcarska, v jednom ze západních cípů rozlehlého jezera, které omývá břehy celkem čtyř centrálních kantonů. (Kromě Lucernu jsou to Uri, Schwyz a Unterwalden.) Bylo vybudováno v místech, kde z jezera odtéká řeka Reuss a rozrůstalo se postupně na obou březích, obě části tak spojuje několik mostů, z nichž historicky cenné zastřešené dřevěné konstrukce Kappelbrücke a Spreuerbrücke patří k nejčastějším turistickým cílům.


Po Kappelbrücke, který byl součástí městského opevnění, vede úhlopříčně cesta od starého města na pravém břehu k levému břehu řeky. Původně měl přes 270 metrů, při úpravách břehu v roce 1835 se ho ale  velký kus odlomil. Zhruba ve dvou třetinách své délky se dotýká osmihranné Vodní věže, která vznikla dříve než samotný most. Ten by vybudován v první polovině 14. století a je znám jako nejstarší dřevěný příhradový most na světě. Byl ale z velké části zničen požárem, který zde patrně od nedopalku cigarety vzplál v létě roku 1993. O konstrukci naštěstí v té době již existovala přesná dokumentace, takže mohl být restaurován a už v roce 1994 znovu zpřístupněn okouzleným zástupům turistů.


Lucern měl v průběhu staletí celkem tři zastřešené dřevěné mosty. Brzy po Kappelbrücke postavili Lucernští Hofbrücke a hned vzápětí, na začátku 15. století vedl k mlýnům na druhé straně řeky další podobný most - Mühlbrücke, pro nějž se později ujal název Spreuerbrücke. Hofbrücke se starým městem spojoval oblast kolem kostela St. Leodegar. Vedl tedy zčásti přes plochu jezera a vynikal proto svojí délkou (385 m). Byl ale v 19. století stržen a přenechal tak prvenství v délce evropských dřevěných mostů tomu, který spojuje německý Bad Säckingen na jedné straně Rýna se švýcarskou obcí Stein na protilehlém břehu a měří 203,7 m, zatímco přeživší restaurovaný lucernský Kappelbrücke se současnou délkou 202,9 m je na druhém místě.


Na atraktivitě lucernských dřevěných mostů má zásadní podíl jejich výzdoba. Trojúhelníkové deskové malby zdobily původně všechny tři mosty, celkem šlo o více než 450 vyobrazení. Vznikaly v průběhu 16. až 18. století, většinou sponzorovány bohatými Lucerňany, kteří na ně směli umístit své erby. Z velké části  se zachoval pozoruhodný ucelený cyklus na Spreuerbrücke. Cyklus vytvořený lucernským malířem Kasparem Meglingerem mezi lety 1626-1637 v oblíbeném středověkém žánru Danse Macabre (Tanec smrti) měl smrtelníkům připomínat křehkost života a všudypřítomnost smrti. Smrt v podobě kostlivce připraveného konat najdete na každém z těchto obrazů, ať jsou na nich momenty ze života obyčejných řemeslníků, kněží, učenců, šlechticů nebo vojáků. Do dnešních dnů jich most z původních 67 zdobí 45.


Torza dalších cyklů se nabízejí fotek dychtivým návštěvníkům nad hlavami při procházce po Kappelbrücke.  Část těchto obrazů sem byla umístěna až po požáru v roce 1993, aby doplnila obrazy, které byly nenávratně zničeny. Obsahuje výjevy z biblické dějepravy a pochází z již neexistujícího Hofbrücke. Obrazy, které byly vytvořeny pro Kappelbrücke připomínají nejrůznější okamžiky z dějin města.


Když lucernský městský úřad prováděl v roce 2012 sčítání chodců, kteří denně přecházejí přes pět lucernských mostů, dospěl k číslu 80 tisíc (Lucern má necelých 60 tisíc obyvatel), v nejrušnější dny bylo napočítáno 110 tisíc chodců. Historické dřevěné mosty s jedinečnou výzdobou slouží spíš návštěvníkům města než Lucerňanům, kteří by tu zbytečně klopýtali mezi zástupy turistů a cvakáním fotoaparátů. Oba tyto unikáty navštíví denně dohromady  před 22 tisíc lidí, zatímco přes nejfrekventovanější Radniční most přejde téměř 29 tisíc chodců.

01.08.2019 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444