Levný pronájem v Praze: Jak si najít vysněné bydlení a na co si dát pozor?

Bydlení v Praze bylo vždy vaším snem nebo sháníte levnější nájem blíž centru města? Nyní je ten správný čas na změnu. Jak se aktuálně pohybují ceny pronájmů v Praze a čeho se vyvarovat?

Vývoj cen pronájmů


Ve druhé polovině roku 2019 jste pravděpodobně často slýchali ze strany realitních makléřů, že nájmy v Praze neustále rostou. Situace se však ze dne na den změnila a svět se v důsledku pandemie takřka uzavřel. Zavedená protiepidemická opatření nejvíce zasáhla krátkodobé pronájmy, zejména pak služby typu Airbnb. Díky tomu se mnoho pražských bytů uvolnilo, a byty tak začaly být cenově dostupnější.Podle statistik mohli zájemci o pronájem na Praze 1 během dubna roku 2019 vybírat z aktivních 539 inzerátů. O rok později – tedy v dubnu 2020 – bylo v nabídce bytů k pronájmu ve stejné lokalitě už celkem 1 498 inzerátů. Průměrná cena za pronájem bytu v Praze přitom meziročně klesla o 19,8 %.

 


Na co si dát pozor


Kde tedy sehnat levný pronájem v Praze? Nejsnazší cestu nabízí internet. Můžete vyzkoušet například realitní portál reality.idnes.cz, kde se vám pomocí filtru zobrazí relevantní nabídky, stačí nastavit přesné požadavky na svůj vysněný byt. Možná zjistíte, že ve stávajícím bytě zbytečně přeplácíte. Pokud se doopravdy rozhodnete pro změnu, dejte si pozor na falešné pronajímatele. Vybraný inzerát důkladně prověřte a dejte přednost spíše renomovaným realitním kancelářím. Pokud je však byt pronajímán bez účasti realitního makléře, zpozorněte. Rozhodně si ověřte alespoň základní informace jak o bytu, tak o majiteli nemovitosti. Rovněž se vyvarujte placení záloh předem bez jasně definované a podepsané nájemní smlouvy.

 


Výhled do budoucnosti


Zatímco prodejní ceny bytů pomalu, ale jistě rostou, u dlouhodobých nájmů očekávejte spíše stagnaci nebo pokračující snižování cen. Letos se pravděpodobně budou rozevírat nůžky mezi lukrativními nemovitostmi s dobrou adresou a méně atraktivními lokalitami a panelovými byty. Krátkodobé pronájmy se do hry hned tak nevrátí, takže lze předpokládat, že se v lokalitách, které dříve obývali turisté, budou ceny pronájmů i nadále držet poměrně nízko. Rovněž je třeba brát v úvahu chybějící cizince, kteří dříve v Praze pracovali, poptávka po dražších a větších pronájmech tudíž bude spíše stagnovat a jejich cena klesat.
20.04.2021

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444