Levné teplo v domě

Tepelná čerpadla nové doby

Na zemi, ve vzduchu i ve vodě existuje teplo, které odborníci nazývají nízkokapacitním. Patří k těm zdrojům energie, jejichž využívání je šetrné k životnímu prostředí a může výrazně snížit i náklady uživatelů. S téměř nulovými náklady pak lze využít i sluneční energie. Jak proměnit obnovitelnou energii na užitečné teplo pro vytápění našich domovů nebo pro ohřev teplé užitkové vody, vědí výrobci moderních tepelných čerpadel a solárních systémů.

Mikita Kaplan-Elektro, pavilon F, stánek 031
"Spotřeba tepla pro vytápění objektu je závislá na venkovní teplotě a tepelných ztrátách. Topný systém s tepelným čerpadlem se navrhuje tak, aby výkon tepelného čerpadla odpovídal přibližně 50 procent maximálních tepelných ztrát. Takto dimenzované tepelné čerpadlo pokryje až 82 procent celkové roční spotřeby energie pro vytápění. Pouze zbývajících 18 procent je kryto výkonem doplňkového zdroje," říká o fungování tepelných čerpadel Mikita Kaplan. Tepelná čerpadla typu vzduch - voda, země- voda a voda - voda švédského výrobce NIBE Industrier AB, najdete právě ve výstavní expozici jeho autorizované dovozní, prodejní, instalační a servisní firmy. Představí se vám tu např. Fighter 600P,komplexní tepelné čerpadlo systému vzduch /voda pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody. Zajímat bude především majitele menších rodinných domů s nízkými tepelnými ztrátami, použitelné je i pro jednotlivé byty domů. Je velmi efektivní - jako zdroj tepla využívá odpadní vzduch z ventilace a současně může podle potřeby přisávat i venkovní vzduch. Tento přívod se automaticky zavře, když venkovní teplota klesne pod efektivní hranici.
Buderus, pavilon VP F, stánek 020
Firma Buderus, tepelná technika Praha, je výrobcem ocelových a litinových kotlů, regulačních přístrojů, kogeneračních jednotek, solární techniky, tepelných čerpadel i otopných těles. Společnost dobudovala nedávno v Prostějově nové centrum pro celou Moravu, které přispěje k moderní komunikaci se zákazníky. Jednak zde bude fungovat školicí středisko pro projektanty, servisní techniky i obchodní zástupce a bude zde vybudována výstavní kotelna a instalováno funkční tepelné čerpadlo a solární kolektory. Zapojení této techniky na monitoring umožní zájemcům sledovat on-line na stránkách firmy její energetikou a tepelnou účinnost v závislosti na počasí.
Regulus, pavilon F, stánek 059
Společnost Regulus, která působí na našem trhu už dvanáct let, nabízí svým zákazníkům mj. tepelná čerpadla i sestavy pro přípravu TUV využívající sluneční kolektory Na brněnském veletrhu představuje novinku - nerezový sluneční kolektor. Novinka spočívá v úpravě povrchu absorbéru. Sem se galvanizací nanáší černý chrom, zatímco u klasických kolektorů bývá povrch čistě měděný, bez dalších úprav. Spektrálně vysoce selektivní povrch tohoto nového zařízení je výhodou, s níž souvisí i energetický zisk, jehož hodnotu společnost vyčísluje mezi 670-1250 kWh za rok.
22.04.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444