Větrání je důležité aneb Příjemné klima v interiéru v létě i v zimě

Proč je důležité větrat? Jakým způsobem větrat, aby větrání bylo co nejvíce efektivní?

Pravidelné větrání je základním předpokladem pro vytvoření zdravého prostředí, kde bydlíme, spíme, pracujeme, učíme se…  Nedostatek čerstvého vzduchu je často příčinou únavy, malátnosti, nesoustředěnosti, bolesti hlavy a náchylnosti k nemocem.

Na větrání, na tak zdánlivě nepodstatný a všední úkon, často zapomínáme. Větráme málo, nepravidelně, nedůsledně a především neekonomicky. Představujeme vám VENTULO  – ekonomicky nenáročnou rekuperační jednotku pro pokojové větrání. 

 

Proč je výměna vzduchu v interiéru důležitá?

Vzduch v uzavřeném prostoru je znečišťován lidskou činností a odpařováním četných látek z vybavení v interiéru. Vydýchaný vzduch obsahuje nadměrné množství oxidu uhlíku i dusíku, vodních par a mnoho dalších látek, které vznikají při běžném denním provozu. Některé z nich jsou zdravotně nezávadné, obtěžují nás pouhým zápachem, ale mnohé přímo škodí našemu zdraví. Tyto látky se uvolňují ze stavebních materiálů, nábytku, podlahových krytin, textilií (např. formaldehyd, benzen, PVC, toluen, amoniak, butylacetát, radon).

Výměna vzduchu pomocí rekuperační jednotky s sebou nese také velmi důležitý efekt snižování vlhkosti v interiéru.

V málo větraných prostorách dochází ke vzniku plísní i zvýšenému výskytu nežádoucích mikroorganismů. Tento problém se týká nejen starých budov, ale také novostaveb, které jsou nyní dokonale utěsňovány. Plísně jsou pro zdraví člověka velmi nebezpečné, proto bychom jejich výskyt neměli podceňovat. 

Vzpomínáte si na loňské léto, kdy jste z rozpáleného bytu či domu utíkali na koupaliště a zpět jste se vraceli za soumraku? Okna jste otevírali téměř po setmění, až teplota vzduchu poklesla, aby do interiéru zbytečně nevnikal teplý venkovní vzduch? Potřebujete odjet na dovolenou a přemýšlíte, jak zajistit nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu, abyste předešli nadměrné vlhkosti? Takový problém snadno vyřeší rekuperační jednotky VENTULO.

V letním období jednotky Ventulo ochlazují odpadním vzduchem přiváděný čerstvý vzduch do místností, v zimě pracují na opačném principu – odváděným odpadním vzduchem ohřívají přiváděný čerstvý vzduch. 
 

V čem je jednotka unikátní?

Jednotky Ventulo obsahují technologicky unikátní a vysoce efektivní typ výměníku, ve kterém nevzniká kondenzát.

Vysoká účinnost jednotky Ventulo (až 93 %) minimalizuje náklady na chlazení či vytápění místnosti. 
Schéma: Ventulo

Hlavní výhody pokojových jednotek Ventulo: 

  • Snadná instalace – oproti centrálním rekuperačním jednotkám odpadá složité vedení rozvodů vzduchotechniky (montážní firma provede instalaci během jednoho dne)
  • Jednoduché ovládání – jednotka Ventulo  nabízí výběr z 5 výkonnostních stupňů. Ovládá se mechanicky nebo pomocí dálkového ovládání. 
  • Inteligentní provoz – jednotka umožňuje nastavit odlišný výkon pro denní i noční čas. Zajistí tak nepřetržitý přísun svěžího vzduchu 365 dní v roce.
  • Bezpečí – jednotka zajišťuje přísun vzduchu bez nutnosti otevírání oken. Bydlíte-li v přízemí či nižším podlaží a máte obavy o bezpečí nebo odjíždíte na dovolenou,  Ventulo se o čerstvý vzduch postará za vás.
  • Nízká hlučnost – spodní hladina akustického tlaku je nastavena na hodnotu pouhých 19 dB, proto je vhodná do všech obytných prostor, včetně ložnic a dětských pokojů.
  • Nízké provozní náklady – jednotka Ventulo šetří výdaje za chlazení nebo vytápění interiéru, spotřeba elektrické energie činí dle nastaveného výkonu pouze 0,2 – 2,3 Kč/den.

Jednotky Ventulo si můžete vybrat ve třech variantách: 

Varianta Classic a Color je určena pro ekonomické větrání bytových prostor (např. obývacích, dětských, studentských pokojů, ložnic, kuchyní, kanceláří, ordinací, sociálních zařízení, seniorských pokojů). Je vhodná nejen do bytů a domů, ale také do rekreačních a historických objektů.

Vaši náročnost na detail splní varianta Color. Umožňuje vybrat si jednotku v takové barvě, která bude vašemu interiéru i exteriéru slušet. Třetí, výkonnější varianta Turbo je určena pro ekonomické větrání nebytových prostor (např. sklepů, skladů i garáží). 

Rekuperační jednotky Ventulo jsou vyráběny v České republice.
 

A jak větráte svůj interiér vy?

21.06.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444