Léto je čas květů

Okna a balkony plné květin jsou kousky zahrádek pro potěšení mnohého z nás. Truhlíky, květináče, závěsné koše osázené bohatě kvetoucími rostlinami upoutají zraky chodců a rozzáří a zkrášlí nejen každý dům, ale i každou ulici. Udělat si radost z krásy květin může téměř každý, kdo po ní zatouží.

Na okenních římsách, mezi okny či na balkonech a terasách můžeme s úspěchem pěstovat osvědčené a stále oblíbené pelargonie, fuchsie, hlíznaté begonie, petúnie, surfinie, karafiáty, miniaturní růže, balzamíny, celou škálu bylinek, rostliny hlíznaté, dvouleté nebo jednoleté letničky. Jako doplněk k takové květinové parádě můžeme použít, máme-li dost místa, i řadu pokojových květin, kterým pobyt na čerstvém povětří (při zachování jejich požadavků na světlo) od jara do podzimu jenom prospěje.

Muškáty vyžadují slunce

Královnami balkonů zůstávají stále muškáty – pelargonie, které kvetou od května do zámrazu. Pelargonium zonale roste vzpřímeně, keříčkovitě, Pelargonium peltatum převisle. Místem jejich původu je jih Afriky, odkud se dostaly do Evropy v 17. století.


K bohatému kvetení potřebují muškáty slunné stanoviště, vzdušný substrát s převládajícím podílem rašeliny a množství živin, na které mají značné nároky. Proto je v období intenzivního růstu přihnojujeme i dvakrát týdně. K dobrému vývoji potřebují pelargonie rovněž značné množství vody, ačkoliv její nedostatek dobře snášejí. Vyschnutí substrátu hrozí především v závěsných nádobách, které vysychají obzvlášť rychle. K osvědčeným pěstitelským nádobám patří naopak samozavlažovací truhlíky a květináče.

U vzpřímeně rostoucích a plnokvětých odrůd muškátů pravidelně odstraňujeme odkvetlá květenství, aby se tvořily nové květy a nedocházelo k zahnívání odkvetlých částí a poté i zdravých listů.

Před příchodem mrazů uložíme nádoby s rostlinami do chladné, ale mrazuprosté místnosti a květiny hluboce sestřihneme. V meziokenním prostoru začnou pelargonie kvést již od března či dubna.
12.06.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444