Laminátové podlahy můžete mít i v koupelně

Foto: Lerch Podlahy

Foto: Lerch Podlahy

Jednou z výhod laminátových podlah je bohatství dekorů, které jsou na trhu k dispozici. Jejich povrchy mohou věrně napodobovat nejen nejrůznější dřeviny, ale i keramiku, kámen a další materiály, takže do koupelny si můžete pořídit laminát v podobě dlažby. Důležitější ale samozřejmě je, že se bude jednat o laminát s vodotěsným povrchem.

Foto: Lerch podlahy

Foto: Lerch Podlahy

Trendem ve vybavení interiérů jsou sice dnes spíš podlahy dřevěné, laminátové podlahy ale díky řadě svých vlastností a širokým možnostem uplatnění neztrácejí na přitažlivosti.

Značnou roli hraje výhodná cena a rychlá montáž. Kvalitní laminátové podlahy jsou navíc značně oodolné proti tlaku; nožičky těžkého nábytku ani vysoké podpatky na nich nezanechávají stopy. Jsou těžce hořlavé, nenáročné na údržbu a hygienické - díky uzavřenému povrchu se na nich nemá kde ukrýt prach. Výhodou lamelových podlah se zámkovým spojem je mimořádně snadná montáž. Nemusíte při ní ani odstranit všechen nábytek z místnosti, stačí ho podle potřeby posouvat, tuto podlahu je totiž možné zatížit hned po jejím položení. Pokud jde o životnost - její délka se řídí kvalitou výrobku a může se pohybovat od 10 do 30 let.

Množství dekorů je také jednou z předností laminátových podlah. Nejedná se jen o nepřeberné možností imitací dřeva z evropských i exotických stromů, u nichž jsou v nabídce i různé druhy barevného moření, laminátové povrchy ale dnes imitují také mramor nebo jiný kámen se zajímavými strukturami, mohou mít vzhled korku nebo je jejich povrch dekorován různě  barevnými vzory, které spoluvytvoří styl prostoru, kterému budou sloužit.

Foto: Lerch Podlahy

Foto: Lerch Podlahy

Kvalitu laminátových podlah zvyšuje speciální izolace proti krokovému hluku, kterou ocení zejména obyvatelé bytových domů. A jak jsme již zmínili, na trhu je také nabídka speciálních laminátových podlah, které jsou vhodné i do prostředí s vyšší vlhkostí jako jsou koupelny, ale i sauny.

Jak laminátovou podlahu vybírat

Podstatným hlediskem bude samozřejmě vhodná kvalita pro nejrůznější prostory. Chceme-li si dát laminátovou podlahu do předsíně, dětského pokoje, nebo do kuchyně a jídelny, zvolíme materiál vyšší zátěžové třídy, který je odolnější proti mechanickému poškození. Na trhu jsou i typy vhodné do komerčních, tedy velmi zatížených prostorů. Do kuchyně lze navíc doporučit podlahu se speciální vodovzdornou nosnou deskou a impregnované hrany spojů, abyste se nemuseli bát poškození v případě, že zde něco rozlijete. V ložnici si takovou starost s vysokou zátěží dělat nemusíte, můžete se víc soustředit na dekor, který nejlépe vyhoví vašemu vkusu.

Doporučit lze koupi u renomovaných dodavatelů, kteří vám jsou schopni poskytnout dostatek informací a většinou si zde můžete objednat i odbornou pokládku. Odborníci také posoudí, zda je třeba pod  vlastní laminátovou podlahu dát ještě podkladovou vrstvu kvůli vyrovnání povrchu. Nemusíte se pak také starat o vhodné nářadí ani o potřebné doplňky - spojovací prvky, obvodové lišty apod.

Péče o laminátové podlahy

Jak jsme již uvedli, údržba laminátových podlah není nijak náročná - stačí je zamést, vysát nebo otírat vlhkým hadrem, popř. pro důkladnější očištění použít k tomuto účelu určený speciální přípravek. Důležité ale je mít na paměti, čím můžeme laminátovou podlahu nenávratně poškodit:

  • Vlhkost vzduchu v místnosti by neměla překračovat 65%.
  • Melaminové živice a lak, které tvoří povrch podlah, lze poškodit působením písku a drobných tvrdých částeček nečistot, proto vstupy na laminátovou podlahu opatřte rohožkami nebo malými koberečky.
  • Ze stejného důvodu povrch laminátových podlah nikdy nedrhněte tvrdými kartáči, drátěnkami a houbičkami s drsným povrchem.
  • Rozlité tekutiny odstraňte co nejrychleji otřením měkkým hadrem.
  • K čištění používejte jen prostředky určené na laminát, v žádném případě není vhodné používat čističe, politury a vosky na dřevěné podlahy, které na laminátu vytvoří matnou vrstvu a naopak poškodí jejich vzhled.
  • I když jsou laminátové podlahy odolné, je výhodnější používat na nožky nábytku plstěné nebo plastové chrániče. Platí to zejména u židlí v jídelnách, abyste s nimi mohli bez obav manipulovat, aniž  byste podlahu poškodili.

 

28.02.2012 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444