Jabloňové kvítky mají jemně květinovou příchuť a pro svůj něžný půvab i chuť jsou vhodné jako ozdoba ovocných salátů. Odborníci doporučují jejich konzumaci nepřehánět, ve velkém množství mohou obsahovat stopy kyanidu, stejně jako např. jádra jablek.
Pampeliška
Malými růžičkami lze krásně ozdobit zákusky a dorty, hodí se i do různých pohárů. Okvětními lístky velkých květů můžete posypat i saláty. Chutnají sladce a obsahují prý dokonce vitamin C. Pokrmům dodají příjemné aroma (čím více růže voní, tím výraznější má chuť). Drobnější lístky růží můžete také nechat zmrznout do kostky ledu, poslouží pak jako efektní přísada do nápojů.
Kvetoucí cibule
Voňavé květy levandule lze použít sušené jako koření, ale výborné jsou i čerstvé, nejlépe ve směsi s mátou - např. do alkoholických i nealkoholických nápojů s ledem, jako jedlá ozdoba na zmrzliny apod. Ani levanduli se nedoporučuje konzumovat v nadměrném množství, olej z květů obsahuje některé jedovaté látky. Použita v rozumné míře ovšem dodá skvělé aroma také dušeným masům nebo zelenině.
Černý bez
Bezové květy, které lze sbírat už v polovině května, můžete ale také připravit jako hlavní jídlo. Recept je jednoduchý: Připravíte si těstíčko z hladké mouky, soli, vejce a piva, dobře oprané a osušené květy v něm obalíte a usmažíte.