Květy k snědku

Milovníkům křehké krásy bude možná představa pojídání květů připadat jako barbarství, vyznavačům klasické české kuchyně jako nepřijatelná výstřednost. Pokud si ale čas od času dáváte smažený květák, jste i vy pojídači květin - brokolice, květák nebo např. artyčoky jsou totiž nerozvinuté jedlé květy.

Obliba využití jedlých květů ke zdobení pokrmů i jejich konzumaci má svůj původ v kuchyních Číny, Indie, Středního Východu a pokud jde o Evropu, sahá její historie do starého Říma. Jedlé květy se hojně uplatňovaly např. také ve viktoriánské Anglii a v posledních letech přicházejí do módy znovu, tentokrát v celé Evropě. Pokud se zaměříme na květy, které jsou běžně dostupné i na našich lukách či v zahradách a my si jimi můžeme ozdobit sváteční pokrmy i zpestřit jídelníček. Přidávat je lze zejména do salátů, omáček, polévek i zákusků. K jídlu ovšem nepoužíváme květy po chemickém postřiku, vyhneme se i těm, které vyrostly v znečištěném prostředí, a ty vybrané samozřejmě před použitím vždy důkladně omyjeme.

Květy jabloně

Jabloňové kvítky mají jemně květinovou příchuť a pro svůj něžný půvab i chuť jsou vhodné jako ozdoba ovocných salátů. Odborníci doporučují jejich konzumaci nepřehánět, ve velkém množství mohou obsahovat stopy kyanidu, stejně jako např. jádra jablek.

Pampeliška

Pampeliškový med zná téměř každý a neznámý u nás není ani recept na "špenát" z mladých zelených pampeliškových listů, které jsou vhodné i do salátů. Pokud jde o využití květů, trháme jen poupata nebo květy, které se právě rozvinuly, a ty, co rostou nejblíže zemi. Starší květy vhodné k jídlu nejsou, chutnají příliš nahořkle, ty mladé mají naopak voňavou medově sladkou příchuť. Žlutými okvětními lístky můžete například efektně ozdobit kopečky rýže. Poupata se dají restovat na oleji, chutnají prý trochu jako houby.
 
Růže

Malými růžičkami lze krásně ozdobit zákusky a dorty, hodí se i do různých pohárů. Okvětními lístky velkých květů můžete posypat i saláty. Chutnají sladce a obsahují prý dokonce vitamin C. Pokrmům dodají příjemné aroma (čím více růže voní, tím výraznější má chuť). Drobnější lístky růží můžete také nechat zmrznout do kostky ledu, poslouží pak jako efektní přísada do nápojů.

Kvetoucí cibule

Z cibule, česneku či pažitky jsme zvyklí používat stonky nebo kořen. Jejich květy jsou však stejně chutné a navíc jimi můžete pokrmy krásně ozdobit. Vynikající jemně cibulovou chuť mají květy pažitky. Česnek kvete bíle nebo růžově a jeho květy chutnají jemně česnekově. Oba druhy jsou obzvlášť vhodné do salátů.
 
Levandule

Voňavé květy levandule lze použít sušené jako koření, ale výborné jsou i čerstvé, nejlépe ve směsi s mátou - např. do alkoholických i nealkoholických nápojů s ledem, jako jedlá ozdoba na zmrzliny apod. Ani levanduli se nedoporučuje konzumovat v nadměrném množství, olej z květů obsahuje některé jedovaté látky. Použita v rozumné míře ovšem dodá skvělé aroma také dušeným masům nebo zelenině.

Černý bez

Keře černého bezu najdeme téměř všude - v zanedbaných zahradách, na kraji lesů, na loukách i na skládkách. Je znám svými léčivými účinky např. při migérnách a zánětech nervů. Nálevy a odvary se připravují ze sušených květů i plodů, známá je převařená šťáva z čerstvých plodů. Převařuje se proto, že čerstvé plody mají projímavé účinky.
 
bydlinek
Bezové květy, které lze sbírat už v polovině května, můžete ale také připravit jako hlavní jídlo. Recept je jednoduchý: Připravíte si těstíčko z hladké mouky, soli, vejce a piva, dobře oprané a osušené květy v něm obalíte a usmažíte.
 
18.06.2021 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444