Ingredience 1 květák 3 vejce 250 g jogurtu 3 lžíce šlehačky 3 vejce 2 lžíce pokrájené petrželové natě sůl 1 lžička kari koření 1/2 lžičky mleté skořice |
Příprava Uvaříme květák do poloměkka a rozebereme ho na drobné růžičky. Zvlášť ušleháme bílky. V míse smícháme jogurt, šlehačku a žloutky, osolíme, přidáme petrželku a koření. Smícháme s květákem, lehce vmícháme ušlehaný bílek a vše nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Pečeme při 170°C asi 40 minut. |
Květákový nákyp
Vysoký obsah vitaminu C se, žel, tepelnou úpravou sníží, květák ale obsahuje i řadu dalších zdraví prospěšných látek, které zůstanou - především draslík, betakaroten, vitamin K, hořčík, fosfor nebo železo. U nás je květák oblíbený smažený v trojobalu nebo v těstíčku, existuje ale řada dalších receptů. Tento lehký nákyp z květáku ozvláštní použité koření.