Kupuji nemovitost a mám problém s provizí

Dobrý den, chceme si koupit nemovitost za 480 000 Kč. Realitní kancelář si k tomu chce připočíst provizi ve výši 60 000 Kč, Chci se zeptat, zda je to moc? Podle mě je cena přemrštěná... Děkuji za odpověď. Čtenářka Inka. 

Na dotaz odpovídá paní Dagmar Godycká z realitní kanceláře A REAL

Výše provize realitní kanceláře není upravena žádným předpisem, je tudíž stanovena dohodou. Z tohoto pohledu nelze nic vytknout. Zákazník má na druhé straně právo na svobodné rozhodnutí, zda si zboží za nabízenou cenu koupí a také od koho či prostřednictvím koho si ho koupí.

Provizí rozumíme odměnu realitní kanceláře za zprostředkování prodeje. Náklady na zajištění předmětu zprostředkování (tj. za zprostředkování uzavření kupní smlouvy, lze také jen za obstarání příležitosti k uzavření takové smlouvy) jsou zahrnuty v provizi. Pokud si zákazník nad rámec těchto služeb objedná například obstarání znaleckého posudku, geometrického plánu, vyhotovení PENB, služby Home Stagera aj., může realitní kancelář požadovat i úhradu nákladů spojených s jejich zajištěním, je-li tak předem ujednáno.

Pro srovnání u realitních kanceláří, které jsou členy Asociace realitních kanceláří ČR, se u prodeje nemovitosti provize pohybuje obvykle ve výši od 3 do 6 % z realizované prodejní ceny nemovitosti. V jednotlivých případech, kdy je prodejní cena nemovitosti nízká a provize by nepokryla náklady a zisk realitní kanceláře, bývá vyšší, nezřídka stanovena paušální sazbou.

Spodní hranice provize je daná výší nákladů dané realitní kanceláře; zohlední se zde zpravidla mimo jiné dojezdová vzdálenost, předpokládaná četnost návštěv, zvolený působ prezentace, formální připravenost k prodeji, ale také např. spolupráce vlastníka nemovitosti při stanovení prodejní ceny a řada dalších faktorů. Pokud jde o horní hranici; zkušená realitní kancelář má zájem prodat nemovitost rychle a byla by sama proti sobě, kdyby výše provize byla brzdou realizace prodeje.

Ve vámi zaslaném dotazu požaduje kancelář provizi ve výši 12,5 % z ceny nemovitosti. Domnívám se, že u nejedné kvalitní konkurenční kanceláře by vám dokázali poskytnout služby v průměru o polovinu levněji
 
PhDr. Dagmar Godycká
Realitní makléřka s certifikací podle normy ČSN EN ISO/IEC 1702
Realitní kancelář A REAL
12.08.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444