Kuchyně ve stylu Provence: francouzský venkov u vás doma

Přemýšlíte o tom, jak vdechnout vaší kuchyni nový život? Styl Provence, inspirovaný francouzským venkovem, je perfektní volbou pro vytvoření útulné a elegantní atmosféry. S jeho rustikálním kouzlem a lehkostí přinese do vašeho domova pohodlí a styl. Pojďme se podívat, jak můžete krok za krokem proměnit vaši kuchyni v provensálský ráj.

Barvy a materiály

Začněme u základů – barvy a materiály. Styl Provence se vyznačuje použitím světlých pastelových barev. Přemýšlejte o odstínech jako jsou slonová kost, světle modrá nebo žlutá, které připomínají slunce a levanduli. Co se týče materiálů, dřevo hraje klíčovou roli. Vhodné jsou masivní dřevěné pracovní desky, otevřené police nebo starší nábytek s patinou, který dodá kuchyni osobitý charakter.
 

Nábytek a dekorace

Volba nábytku je zásadní. Ideální jsou jednoduché, ale elegantní kusy, které působí lehce a vzdušně. Vhodné jsou například otevřené police pro umístění keramiky nebo skleněných dóz s kořením. Dekorace by měly být decentní - keramické vázy, rustikální dřevěné rámy, nebo věnce z provensálských bylin dodají interiéru správný šmrnc.
 

Dřez a kuchyňská baterie

Při zařizování kuchyně ve stylu Provence je důležitý i výběr dřezu a baterie do kuchyně. Ideální dřez by měl být hluboký a robustní, ideálně keramický nebo z kamene, který podtrhne rustikální charakter kuchyně. Kuchyňskou baterii vybírejte s ohledem na praktičnost a design. Ideální jsou tradiční modely s keramickými prvky nebo v antik stylu, které doplní celkový dojem.
 

Osvětlení a textilie

Osvětlení hraje v provensálském stylu klíčovou roli. Výběrem rustikální lampy nebo lustrů s kovanými detaily nešlápnete vedle. U textilií vsaďte na přírodní materiály. Vzorované záclony, ubrusy nebo povlaky na polštáře s tradičními provensálskými motivy dodají místnosti teplou a pohodlnou atmosféru.

 

Keramika a doplňky

Keramika je typickým prvkem provensálského stylu. Vybírejte ručně malované talíře, misky a džbány s tradičními motivy. Nebojte se také doplnit kuchyň o starožitné nádobí, kovové držáky na nádobí, nebo rustikální košíky, které přidají autentický venkovský nádech.
 
Zařídit si kuchyni ve stylu Provence znamená vytvořit prostor, který je nejen krásný, ale i praktický a pohodlný. S pravými materiály, barvami a dekoracemi můžete vytvořit kuchyň, ve které se budete cítit jako na dovolené v srdci Francie každý den.
24.11.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444