Kuchyně = důležité místo se zbytečně naběhanými kilometry

Na zařizování nového bytu či rekonstrukci staršího se většina z nás opravdu těší. Sice jsou to hodiny tvrdé práce, prachu, špíny, pak se však najednou vyloupne nová dispozice, začistí se nerovnosti a nečistoty a v ten moment začíná to krásné a zábavné - zařizování bytu podle našich představ. První, co budete v tuto chvíli řešit, bude koupelna a kuchyň.

O koupelnách jsem již psala v jednom z předchozích článků, dnes bych ráda nabídla pár svých zkušeností a poznatků při návrhu kuchyně. Dnešní móda totiž velí zajít do kuchyňského studia a poskytnout jim plnou důvěru ... Ne vždy však na druhé straně stolu sedí skutečný odborník; a jak se říká, papír snese všechno.

Pozor na zbytečně naběhané kilometry

Dispoziční umístění kuchyně a rozmístění spotřebičů je třeba opravdu dobře zvážit. Nedostatečně promyšlená varianta se totiž při každodenním užívání stane noční můrou, kterou za pár let budete nuceni předělat.

Nejprve je třeba zauvažovat nad provozem a každodenními činnostmi v kuchyňském prostředí. Už zde se potřeby jednotlivců v mnohém liší. Jinou kuchyň je třeba navrhnout pro mladý pár, který se stravuje mimo domov, než pro rodinu s pěti dětmi, kde se vaří několik jídel denně.

Aby se každodenní tahání tašek plných jídla nepodepsalo na vašich zádech, umístěte kuchyni co nejblíže vchodu, případně je možno navrhnout samostatný vchod do komory, kde přímo z auta vyložíte rodinný nákup. Samozřejmě je to otázka priorit (ne všude tato varianta funguje a je třeba dbát i na další faktory návrhu!).

Zařiďte kuchyni podle toho, jak postupujete při vaření

Naběhané kilometry však nehrozí jen při nošení nákupu. Je třeba se také zamyslet, jak se s potravinami zachází přímo při přípravě jídla. Obecně platí tento postup: uložení v lednici/komoře, mokrý proces (opláchnutí), příprava (krájení, strouhání), tepelná úprava (smažení, vaření), mytí nádobí. Kuchyňské uspořádání by mělo tento postup respektovat, jinak dochází ke zbytečnému křižování drah a kroků navíc. Uspořádání skříněk by mělo splňovat nároky na uložení nádobí i uskladnění potravin a svým umístěním zapadat do tohoto konceptu.  
Znázornění provozu v kuchyni. Při přeházení funkčních ploch se nachozená dráha prodlouží, a to při každém vaření.

Čistý a špinavý provoz

Kuchyňskou pracovní plochu lze rozdělit na dvě části. Špinavý provoz zahrnuje především troubu a varnou desku či plynový sporák. Do této části bych osobně zařadila také dřez, a to hlavně ve velkých často vytěžovaných kuchyních (= hory špinavého nádobí). Velkou výhodou je umístění tohoto provozu do zadní části kuchyně tak, aby nebyla viditelná hned od dveří či od stolu. V přední částije dobré umístit pracovní plochu, která na první pohled vypadá čistě a náš optický vjem tak neruší špinavé kastroly ani zamaštěný sporák. Na co bych opravdu upozornila, je řešení umístění sporáku ve volné části kuchyně směrem do prostoru (v rozšířeném baru či ostrůvku). Je sice pravda, že toto řešení umožní dotyčnému pří vaření komunikovat s lidmi v obytné části, často však dojde k vyprsknutí oleje či podobné "havárii" a může dojít k popálení osoby sedící naproti. Z tohoto důvodu bych se plotně ve volné části za každou cenu vyvarovala.

Návrh kuchyně závisí na ploše

Když se ptám klientů, jakou kuchyň by si vlastně představovali, obvykle mi řeknou: „Chci co největší pracovní plochu, kuchyň do U a ostrůvek." Často je však musím zklamat. Tento typ řešení vyžaduje opravdu hodně místa a ne vždy se potom dá veškeré pracovní místo plně využít. Bohužel se často setkávám i s takto navrženými paskvily z kuchyňských studií. Vzdálenost mezi dvěma pracovními plochami je dána vyhláškou a ač není povinná, doporučuji jí dodržovat. Když totiž navrhnete oboustrannou linku a meziprostor vám vyjde pouze něco nad metr, je to opravdu málo. Stačí na jedné straně otevřít troubu (asi 60 cm) a ohnout se k ní s plechem. V tu chvíli je kuchyň pro další členy v tomto místě nepoužitelná. 


Provozní pruh člověka se udává 600-650 mm. U oboustranné linky by se měli vejít lidé dva a další centimetry navíc rozhodně nejsou na škodu.
 

Je ostrůvek praktický?

V poslední době se lidé často zhlédli v tzv. ostrůvku - prostředním segmentu kuchyňské linky, který je obsluhovatelný z více stran. Ono se vlastně není ani čemu divit. Kuchyň na rozdíl od dispozičně uzavřeného baru získá dva komunikační vstupy, což je výhodné zejména při pohybu více členů domácnosti, zároveň vznikne méně formální předěl, který slouží pro komunikaci s člověkem v kuchyni a zároveň jako rozšířená pracovní plocha, např. když děti pomáhají mamince míchat či krájet. Jen je opravdu třeba dobře zvážit, zda je pro toto řešení kuchyň dostatečně velká a odstupy pracovních ploch tedy vyhovující. Zkrátka zda prostřední předěl danému prostoru spíše nepřitíží.  
 
Dobré osvětlení kuchyně výrazně ovlivní
kvalitu prostoru. Kromě přirozeného osvětlení
pracovní plochy by také mělo být dobře
vyřešeno osvětlení umělé.
 

 

V kuchyni je třeba vidět aneb jak na osvětlení

Ve starých bytech jsou často vidět kuchyně bez okna s větráním do světlíku. Dnešní standard si však žádá nejen dobrý odtah a přirozené větrání, ale také dostatečné osvětlení místnosti. Tento fakt se bohužel i v dnešní době dost podceňuje.

Nutno je osvětlit pracovní plochu, ať už oknem, vrchním světlem (světlík, střešní okno) či alespoň vhodně umístěnou zářivkou (na spodní straně horní skříňky). Okno lze umístit pásové přímo za linku v prostoru mezi pracovní deskou a horní skříňkou. Při umístění za dřezem však často dochází k postříkání okna vodou a za sporákem by se nemělo objevit vůbec. 
 
 

Na jaké další věci si dát pozor

  • Aspektů návrhu je opravdu hodně a vypsat sem vše ani není možné, jelikož každý to vnímáme trochu jinak. Důležité je uvědomit si své vlastní fungování a pohyb v kuchyňském prostoru a při návrhu na něj maximálně reagovat. 
  • Dobře zvažte, jak často a v jaké míře využíváte spotřebiče, aby se například nestávalo, že zbytečně velkou myčku budou dva lidé plnit několik dní či obrovský dřez zabere zbytečně místa na úkor pracovní plochy.
  • Pokud rekonstruujete byt, je také dobré zvážit rozmístění spotřebičů na základě napojení odpadů (musí mít dostatečný spád a ne vždy se toho dá ze všech částí bytu docílit). 
Doufám, že jsem vám v hlavě neudělala o moc větší guláš a návrh kuchyně teď vytvoříte jako po másle. Vaše kuchyň pak bude v bytě či domu tou skutečnou třešničkou na dortu. :-)

A já si jdu dát něco k jídlu, úplně mi z toho vyhládlo...
01.09.2017 | Soňa Formanová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444