Ingredience 4 - 5 ks šťavnatých červených paprik 400 ml pyré z rajských jablíček 2 cibule 2 stroužky česneku 1 l zeleninového vývaru olivový olej mletý pepř sušený tymián špetka mletá skořice 1 lžička hnědého cukru lístky máty kysaná smetana |
Postup Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a orestujeme v hrnci na olivovém oleji. Přidáme k nim očištěné, na kousky nakrájené papriky zbavené jader, znovu krátce restujeme a potom papriky udusíme pod pokličkou doměkka, zalijeme je polovinou horkého vývaru, necháme přejít varem, odstavíme z plotny a pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem. Potom přidáme rajčatové pyré, zbytek vývaru, cukr, tymián, skořici a podle chuti pepř, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu, ale hned poté odstavíme. |
Jako řadu jiných krémových polévek i tuto je vhodné na talíří ozdobit lžící kysané smetany, k ní přidáme lístečky máty. Podávat můžeme s opečenou světlou nebo celozrnou bagetkou pokapanou několika kapkami olivového oleje nebo potřenou máslem a posypanou bylinkami.
O paprikách, které v kuchyni bohatě využíváme jako zeleninu, ale i jako koření, se více dočtete zde:
Zelenina, která proslavila maďarskou kuchyni
S rajčaty se papriky setkávají v nepřeberném množství receptů. Několik z nich najdete zde:
Jablka z ráje neboli rajčata