Kousek Prahy v Šanghaji

Mnohokrát opěvovaná krása historických zákoutí Prahy okouzlila v létě roku 2002 jednoho z členů oficiální čínské obchodní delegace, pana Tu Haiminga natolik, že se rozhodl přenést alespoň část její atmosféry na okraj třináctimilionového čínského města Šanghaje. V tzv. Paříži Východu se díky jeho zaujetí začíná od letošního podzimu realizovat velmi neobvyklý projekt České čtvrti.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Šanghaj je jedním z nejvýznamnějších čínských center. Leží na soutoku řeky Huangpu Jiang a známé Dlouhé řeky, u pobřeží Východočínského moře. V polovině 19.století byla jedním z nejkosmopolitnějších míst na světě, což přispělo k jejímu průmyslovému rozmachu. Dnes je tu obrovské mezinárodní letiště a ze zdejšího přístavu míří lodě nejen do blízkého Japonska, ale i na západní pobřeží USA.
Její architektura je převážně moderní, snad i proto čínský investor zatoužil po tom, aby sem byly přeneseny citace pražských historických staveb.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Výsledný projekt, na němž se podílí pětice architektů - Karel Doubner, Petr Franta, Petr Fuchs, Martin Chválek a Vlado Milunič, spojil dva základní přístupy. Jednak zde vzniknou obytné domy jako volné variace na architektonické styly od gotiky po kubismus, část domů pak připomene atmosféru Prahy způsobem organizace prostoru - záměrem je přenést sem principy členité zástavby aplikované v průběhu několika století v pražském urbanismu. Přes původně vyžadovanou představu jakési "kopie" kousku Prahy v čínské metropoli, museli nakonec čeští architekti vzít v úvahu řadu místních odlišností v situování domů ve vytahu ke světovým stranám i specifické sociologické požadavky, tedy poměrně striktní oddělení luxusnějších obydlí od apartmánů pro méně movité.
Česká čvrť v Šanghaji bude situována na ploše 522 000 m2, v prostoru oživeném dvěma vodními toky, v jejichž blízkosti má být většina domů a které také umožní připomenout atmosféru pražských nábřeží. Bude tvořena čtyřmi stovkami apartmánů, čtyřiceti vilami a součástí projektu je i řešení obchodního areálu ležícího na spojnici České čtvrtě s Šanghají a rekonstrukce a dostavba amerického hotelu v severozápadní části komerční zóny. Návrh zeleně, jehož autorem je Vratislav Brabenec, zdůrazňuje především jeden z typických pražských prvků - stromořadí.
Projekt Čínské čtvrti v Šanghaji není ojedinělý jen nezvyklým způsobem setkání dvou odlišných kultur. Svoji roli hraje i obrovská vzdálenost, která dělí tvůrce návrhu od místa realizace a díky níž je její výsledná podoba zatím do jisté míry zahalena tajemstvím.
12.11.2003 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444