Kotlíkové dotace - příspěvek na cestu k čistšímu ovzduší

Cílem kotlíkových dotací, které přibližně od poloviny ledna 2016 odstartují postupně ve všech krajích České republiky, je zlepšení čistoty ovzduší cestou další modernizace topné techniky českých domácností. Občané mohou na výměnu starého kotle za moderní nízkoemisní zdroj na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel získat až 127 500 Kč.

Výrazné zhoršení kvality ovzduší způsobené vytápěním v domácnostech je v ČR běžným průvodním jevem zimních měsíců. Neblahý dopad tohoto znečištění na zdraví lidí je nesporný, odborné studie dokládají, že téměř 90 procent celkových emisí karcinogenního benzo(a)pyrenu a téměř 40 procent celkových emisí prachových částic PM10 pochází právě z lokálního vytápění domácností. Podle údajů Ministerstva životního prostředí bylo v roce 2014 nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší vystaveno 54,2 % obyvatel. Tato čísla se přitom v posledních letech přes řadu opatření, včetně dosavadních dotačních programů, příliš nezměnila. Rozsáhlá výměna nevyhovujících kotlů na pevná paliva, která se má díky této štědré dotační podpoře z fondů Evropské unie uskutečnit, by měla ve spojení s některými legislativními opatřeními znamenat radikálnější změnu.

Administrace kotlíkových dotací je v rukou krajů, o termínech a konkrétních podrobnostech tedy zájemci získají informace na krajských úřadech.

V první výzvě dostávají kraje k dispozici 3 miliardy korun, do roku 2020 je z fondů Evropské unie na podporu výměny starých neekologických kotlů připraveno celkem 9 miliard korun. Počítá se, že vyměněno bude 80 až 100 tisíc starých kotlů.

Ze základních pravidel, která jsou k dispozici na webových stránkách Státního fondu životního prostředí, jsme pro orientaci vybrali některé nejdůležitější informace.

Na co je dotace určena

O dotaci mohou požádat vlastníci rodinných domů, kteří topí kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním a tento kotel je hlavním zdrojem vytápění.

Podporu na výměnu zdroje tepla je možno poskytnout pouze v rodinných domech, kde bude současně provedeno alespoň jedno ze stanovených tzv. „mikro“ energetické opatření vedoucí ke snížené energetické náročnosti rodinného domu. Může jít rovněž o rodinné domy, kde došlo ke snížené energetické náročnosti v minulosti (zateplení, výměna oken apod.) na úroveň klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“  nebo je současně na realizaci opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy žádáno v programu Nová zelená úsporám.

Další podmínkou je nutnost, aby stávající rodinný dům byl vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Podporu je ale možno poskytnout i tehdy, kdy je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, tj. kotlem na pevná paliva a dále např. kotlem na zemní plyn, elektrokotlem aj., z nichž jeden naplňuje podmínky přijatelnosti programu. V takovém případě je nutné, aby bylo zajištěno, že je kotel prokazatelně v provozu (prokázání řeší kraj individuálně dle potřeby v rámci příjmu žádostí fyzických osob) a může plnit funkci hlavního zdroje vytápění.

Předmětem podpory tedy jsou:

  • Tepelná čerpadla
  • Kotle na pevná paliva
  • Plynové kondenzační kotle
  • Instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV
  • „Mikro“ energetická opatření

V případě kotlů na pevná paliva je na místě zdůraznit, že podporu získá jen nejvyšší třida kotlů na tuhá paliva, která plní přísné parametry Nařízení Komise 2015/1189 ze dne 28. dubna 2015. Na webových stránkách Státního fondu životního prostředí najdete průběžně aktualizovaný seznam výrobců a všech registrovaných výrobků, na jejichž pořízení můžete v rámci kotlíkové dotace žádat.

Maximální výše podpory

Podpora fyzickým osobám bude poskytována formou dotace do následující výše:

70 % způsobilých výdajů v případě realizace kotle spalujícího pouze uhlí,
75 % způsobilých výdajů v případě realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle,
80 % způsobilých výdajů v případě, že je projektem realizováno OZE (tepelné čerpadlo nebo kotel pouze na biomasu).

Způsobilými výdaji jsou míněny náklady na stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s pořízením nového zdroje vytápění a realizace „mikro“ energetického opatření. Maximální výše těchto výdajů je pak stanovena na 150 tisíc korun. Náklady na „mikro“ energetická opatření mohou tvořit nejvýše 20 tisíc korun (z oněch maximálně možných 150 tisíc).

Nárok na navýšení této podpory o dalších 5 % mají obyvatelé obcí označených jako prioritní území. Jedná se o lokality se zvýšenou mírou znečištění v ovzduší. Podrobný seznam prioritních obcí bude rovněž k dispozici na webech příslušných krajů a v tištěné podobě na krajských úřadech.

Opatření, na která se kotlíková dotace nevztahuje

Poměrně velkorysý dotační program má pevně stanovené podmínky, v nichž jsou dány také situace a opatření, které získání podpory neumožňují. Jsou to:

  • Výměna stávajícího plynového kotle nebo elektrokotle
  • Samostatně stojící kamna a krbové vložky
  • Výměna kotle na tuhá paliva s automatickým přikládáním
  • Výměna kotle spalujícího biomasu za kotel spalující uhlí, ani za kotel spalující uhlí a biomasu
  • Výměna kotle, který byl v minulosti podpořen jinou dotací  (Zelená úsporám, Nová zelená úsporám, programy na výměnu kotlů apod.)

Jak již bylo řečeno, dotace je určena majitelům rodinných domů, nevztahuje se na domy určené k rekreaci a podnikání. Příspěvek nelze získat ani na domy s omezeným právem vlastníka (např.  v případě exekuce), na domy, u kterých dochází k převodu práv k nemovitosti a na domy jejichž majitel je k datu podání žádosti po lhůtě splatnosti svých závazků vůči poskytovateli dotace
na domy jejichž majitel je k datu podání žádosti po lhůtě splatnosti svých závazků vůči finančnímu úřadu, okresní správě sociálního zabezpečení, Ministerstvu životního prostředí nebo Státního fondu životního prostředí České republiky (je dlužníkem státu).
08.01.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444