Konec špatnému sezení. Vybíráme židli do kanceláře

Sedavé zaměstnání patří k nejčastějším příčinám bolesti zad a může vést k vážným zdravotním důsledkům. I když žádná židle přirozený pohyb nenahradí, určitě nesmíme kvalitu sedacího nábytku a zásady správného sezení podceňovat. Schválně se zamyslete, jak sedíte právě teď vy?

Vybrat si kancelářskou židli vhodnou k dlouhodobému sezení není lehký úkol. Vždy je dobré židli vyzkoušet osobně, protože to, co vyhovuje kolegovi, nemusí zároveň vyhovovat i vám.
 

Chtějte židli, která se vám přizpůsobí

Lidé, kteří většinu pracovní doby prosedí, by měli svou pozornost při výběru zaměřit na kancelářské židle se synchronním mechanismem. O co se jedná? Funkce synchronního mechanismu umožňuje současně plynulou změnu úhlu sedáku i opěráku a nastavení síly, kterou působí odjištěné opěradlo na vaše záda. Díky tomu si budete moci nastavit svou židli přesně tak, aby vyhovovala vaší hmotnosti a tělesným proporcím. Protože pohyb opěráku i sedáku je synchronní, je zaručeno komfortní sezení s důrazem na ergonomii a správnou pozici. Synchronní mechanismus může zůstat při sezení odjištěný, nebo lze fixovat v několika polohách. Z důvodu bezpečnosti bývá často doplněn systémem, který udrží opěradlo i po odjištění v dané poloze do té doby, než se znovu opřete a odjistíte ho zády. Díky němu vás sklopené opěradlo nemůžeme udeřit do zad, což oceníte zejména ve chvílích relaxace, kdy se na židli pohodlně opřete.

bydlinek

Když se řekne ergonomie

Ergonomie se stará, aby nástroje svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem, případně rozměrům lidského těla. Ergonomie se často skloňuje i v souvislosti  s výběrem vhodné židle.

Vhodně navržená židle, která respektuje zásady ergonomie, bude svým tvarem sedáku a dalších částí udržovat sedícího v takové poloze, která je pro jeho páteř správná.

Hýbejte se i při sezení

Často také můžeme slyšet pojem dynamické sezení. Každý lékař vám samozřejmě bude doporučovat co nejvíce sezení omezit a přidat pohybu. Bohužel procházku na čerstvém vzduchu si v zaměstnání často dovolit nemůžeme. Co je tedy v našich silách? Snažte se sedět co nejdynamičtěji. 

Jednoduše řečeno, snažte se na židli neustále pohybovat. Přirozeného pohybu během sezení dosáhnete právě díky synchronnímu mechanismu, který dokáže zmírnit nežádoucí účinky dlouhodobého sezení bez pravidelného pohybu. Židle s dynamikou se vašemu tělu přizpůsobí při jakékoliv změně pohybu a tělo v žádoucích partiích vhodně podepře.

Co vše vám může nabídnout kvalitní kancelářské křeslo? Podívejte se na video:


Standardem komfortních kancelářských křesel bývají výškově nastavitelné područky, bederní opěrka, opěrka hlavy, nastavitelná hloubka sedáku nebo výška opěradla. Buďte si jisti, že vše využijete.

Kancelářské křeslo LEAFCo dál vám komfortní židle nabízí

Nezapomeňte se přes všechny funkce zaměřit také na materiál, ze kterého je židle vyrobena. Velmi důležitá je nosná kostra židle, respektive sedáku, do které jsou upevněny všechny ostatní součásti. Ta by měla být vyrobena z kvalitního pevného materiálu, aby nedošlo k vylomení područek nebo některé jiné části. V takovém případě je totiž židle neopravitelná. Svou pozornost soustřeďte také na výplň sedáku a potahový materiál. Skutečný komfort při sezení poskytne studená polyuretanová pěna, která se ani při častém a dlouhodobém používání neprosedí.

Podle svého vkusu pak volte potahový materiál - čalounění látkou, síťovinou, koženkou nebo kůží. Odolnost potahového materiálu se posuzuje nejčastěji podle cyklů Martindalea neboli cyklů otěru, u kvalitních potahových materiálů se tato hodnota pohybuje v desítkách tisíc. A že si nejste jisti barvou čalounění? Požádejte ve studiu o zapůjčení vzorníku a doma si barvy v klidu projděte. 

Dalším z aspektů vašeho výběru bude jistě i tvar a celkový vzhled, který může být klíčový při
výběru židle do manažerské kanceláře, reprezentativní jednací místnosti či domácí pracovny.
Zaměřte se na detaily zpracování, jako je kvalita stehování, povrchová úprava kovových částí, tvar kříže a vzhled koleček.

Někteří výrobci kancelářských židlí nezapomínají ani na zdravý vzduch ve vaší kanceláři. Mnoho
levných konstrukčních materiálů, zejména plastů, uvolňuje do svého okolí látky škodlivé pro vaše
zdraví. Proto přední výrobci nechávají své výrobky testovat na množství chemických látek
uvolňovaných do okolního ovzduší. Nejkvalitnější výrobky, které do svého okolí nevylučují žádné
škodliviny, získávají certifikát Greenguard Gold od autorizované laboratoře.
 

Najděte si svou židli nebo si vybavte celou kancelář na webu MARTEX office nebo rovnou
navštivte prodejnu Nábytek Vazda, kde se soustředí na kvalitu i designové zpracování. Například
kancelářské židle Sitland, které jsou dílem vlastního vývojového centra firmy, nabízejí řadu
originálních technických řešení, výbornou ergonomii, pětiletou záruku a životnost více než 10 let při
každodenním používání. 

Žádné sezení není zdravé a ani ta nejkvalitnější židle nedokáže nahradit pohyb. Vhodně vybraná
židle však může neblahé důsledky dlouhodobého sezení zmírnit. Každý člověk je jedinečný a má
své nároky. Nenakupujte bezhlavě v akcích a přijďte si svou židli nebo křeslo vyzkoušet osobně.
Uvědomte si, že to je to váš pracovní nástroj a vy na něm budete trávit většinu času.
21.01.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444