Komu se zelení

Rostliny na pracovišti

Přísloví “Komu se nelení, tomu se zelení" určitě platí. Všichni přece víme, že například takový pilný zahrádkář si může v době sklizně užívat plodů své práce a že výsledky přináší každé vynaložené úsilí. Do značné míry může ale toto pravidlo platit i naopak: "Komu se zelení, tomu se nelení."

Na naši aktivitu má totiž nepopiratelně příznivý vliv přítomnost zeleně kolem nás, tudíž i na pracovišti. Příčin, proč tomu tak je, existuje několik.

Asi nejnápadnější je vliv na psychickou pohodu. Jen naprosto vyjímečně lidé nereagují na přítomnost živé zeleně v místnosti veskrze pozitivně. Je jisté, že zeleň pomáhá tlumit pracovní stres a přispívá k harmonickým pocitům, takže může zlepšovat pracovní vztahy a ve výsledku ovlivňovat i pracovní výkon. K přirozenosti většiny lidí patří potřeba uspokojit i jisté estetické potřeby, k čemuž mohou rostliny výrazně přispět.

Další pozitiva se týkají fyzické pohody a zdraví. Je jisté, že pohled na zeleň uklidňuje, je to ale dáno také skutečností, že pokud oči odrážejí žlutozelenou část barevného spektra, snižuje se jejich únava.


Je také známo, že vysoké procento obyvatel vyspělých zemí je vystaveno tzv. syndromu nezdravých budov (Sick Buliding Syndrom). V interiérech, a často to platí především pro pracoviště a komerční budovy, se lidem nedostává dostatečné míry záporných vzdušných iontů, které jsou přirozenou složkou vzduchu potřebnou k udržení psychického i fyzického zdraví člověka.  Po většinu dne jsme obklopeni předměty (jsou to různá umělá vlákna, monitory, zářivky, laserové tiskárny atd.), které produkují kladné ionty, jejichž převaha přispívá k nárůstu civilizačních chorob, alergií, depresí a řady dalších potíží. 

Rostliny sice nezajistí přísun čerstvého vzduchu, dokáží ale v takových prostorách řadu nečistot zachytit a odfiltrovat. Prokazatelně pomáhají snížit potíže, které syndrom nemocných budov vyvolává - pocit sucha v ústech a v krku, únavu, sníženou imunitu, podrážděnost, bolesti hlavy apod.

Osvěžení pracovních prostor zelenými rostlinami nestojí mnoho a zvolíte-li vhodné druhy, péče o ně vás příliš nezatíží.


K oblíbeným patří například kaktusy. Řada druhů soustředuje ve svém baculatém těle spoustu vody a také energie. Jsou to milí společníci a jejich přítomnost údajně působí pozitvně na koncentraci. Nevyžadují častou zálivku, ale v zimě jim svědčí chladnější prostory, přesuňte je proto z okenních parapetů kanceláře třeba na studenou a tmavší chodbu. Může se pak stát, že na jaře vykvetou, což je vždycky radostná událost.


Vděčnou ozdobou pracoviště jsou všechny sukulenty. Potřebují sice dostatek světla, ale jejich listy se umí předzásobit vodou, takže nestrádají ani když zůstanou například během svátků bez zálivky. Stejné skromná je i tenura a také tlustice neboli crassula; ta prý (podle zásad feng shui) díky svým penízkovitým lístkům navíc dokonce přispívá k prosperitě. Příjemný pohled skýtá také třeba monstera, různé fikusy, šáchor, zelenec nebo nepříliš náročný lopatkovec, tmavší kouty můžete oživit břečťanem. A pokud opravdu neradi zaléváte, zvolte rostliny, které lze pěstovat jako hydroponie, tedy jen ve vodě s občasným přídavkem speciálního hnojiva.


25.01.2022 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444