Kompletní rekonstrukce bytu na Palmovce pro mladého grafika

Kuchyňský kout je od obytného prostoru oddělen polovysokou knihovnou, která slouží také jako bar

Kuchyňský kout je od obytného prostoru oddělen polovysokou knihovnou, která slouží také jako bar

Majitel bytu si přál vytvořit z původního bytu o dispozici 2+1 otevřenější prostor. Architekti tak byli postaveni před zásadní problém – jak zvětšit plochu obytné místnosti?

Zanedbaný byt na Palmovce bylo nutně kompletně zrekonstruovat. Interiér je výrazně ovlivněn železobetonovou skeletovou konstrukcí samotného domu z konce 30. let. Cemetno-vláknité desky, ze kterých byly vystaveny původní příčky, architektům usnadňovaly bourací práce nutné ke změně dispozice bytu.
obrázek 1: Pohled do bytu od vstupních dveří
obrázek 2: Ložnice. Nad šatní skříní je pásové okno, které přisvětluje prostor předsíně 
Hlavním úkolem architektů ze studia Čtyři stěny bylo přemístit kuchyňku původně zasazenou do příchozí chodby. Majitel bytu je mladý muž - grafik, který byt často využívá jako home office pro svou práci. Přál si vytvořit vzdušnější a otevřenější prostor.
Půdorysy – původní stav / návrhPůdorysy – původní stav / návrh

Architekti proto vyčlenili pouze jedinou místnost, a to ložnici. „Naší snahou bylo co nejvíce zvětšit plochu obytné místnosti a opticky jí propojit s kuchyňským koutem. Vymezili jsme optimální velikost ložnice a zbylý prostor se snažili členit pouze pomocí nábytku,“ vysvětluje svůj koncept Ing. arch. Pavel Kostka. Tímto způsobem oddělili prostor vstupní chodby od praktické šatny, vytvořili zanořený pracovní kout a kuchyňskou linku oddělili pomocí polovysoké knihovny.
Pohled ze sedačky. Původní dveře byly znovu zazděny do nových příček a repasoványPohled ze sedačky. Původní dveře byly znovu zazděny do nových příček a repasovány
Místo původní kuchyně nově umístili koupelnu, kam na přání majitele instalovali pouze sprchový kout,  umyvadlo a niku na pračku se sušičkou. Stěna ložnice byla doplněna o pásové horizontální okno, které osvětluje vstupní prostor a šatnu.
obrázek 1: Původní stav                           
obrázek 2: Toaleta a koupelna. Umístění i dispozice koupelny byla oproti původnímu stavu zcela změněna.
Nově v barvách neutral
V původním bytu bylo nutné vyměnit veškeré povrchy. Architekti vybrali podlahy bílé a z běleného dubu.  „Barevně neutrální ladění bytu jsme oživili žlutou barvou na kuchyňské lince a tmavým jídelním stolem se židlemi.  Kontrastní tmavý tón pak dostaly také obklady koupelny a vnější nátěr koupelnové stěny včetně dveří. Ty byly v celém bytě repasovány a pouze zazděny do nových pozic tak, aby se alespoň částečně zachovala původní atmosféra bytu, dodává Ing. arch. Pavel Kostka ze studia Čtyři stěny.

obrázek 1: sprchový kout v koupelně, velikost 120x80cm 
obrázek 2: prostor pro pračku v koupelně 
Autoři realizace: Pavel Kostka, Jana Kašparová / ČTYŘI STĚNY
Rekonstrukce bytu (stav před nastěhováním vybavení): 454 000 Kč
Realizace kuchyňské linky i vč. spotřebičů: 127 000 Kč
Oficiální zdroj
04.04.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444