Kohlerii můžeme množit několika způsoby

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Kohlerie se svými květy pěkně vyjímá zejména mezi nízkými zelenými rostlinami. Péče o ni není náročná, a tak ji lze jen doporučit jako spolehlivou ozdobu okenního parapetu. Tuto skromnou pokojovku však v obchodech s květinami nekoupíte, dopomoci vám k ní může přítelkyně, která ji pěstuje a dá vám od ní buď řízky nebo hlízy, nebo při jarním přesazování rozdělí její kořenový bal.

Jak je patrné, způsobů množení této krásky je několik. Množit ji lze i semeny, výše zmíněné způsoby jsou však snazší.

Rostlina, kterou lze pěstovat i jako převislou, má vejčité až podlouhlé listy hustě porostlé chloupky. Trubkovité květy v barevných odstínech od oranžové po červenou mohou být uvnitř skvrnité. Kohlerie je příbuzná gloxinie, saintpaulie (africké fialky) či columney.

Pochází z amerického kontinentu a odborníci ji označují jako sezonní rostlinu, které od podzimu začíná období přísného vegetačního klidu. V příznivých bytových podmínkách může však kohlerie prospívat, aniž by nějakým obdobím klidu prošla.


Během sezony potřebuje stále mírně vlhkou zeminu a přihnojování každé dva týdny. Její stanoviště by mělo být dostatečně světlé a teplé s vysokou vzdušnou vlhkostí. Přímé slunce však nesnáší podobně jako saintpaulie. Během růstu průběžně odstraňujeme zvadlé a nevzhledné listy. Jestliže na jaře vysadíme hlízy, rostlina rozkvete přibližně koncem léta. A jestliže zjistíme, že ztrácí na kráse, jednoduše nastříháme vrcholové řízky a dáme je do vody, kde během týdne vytvoří kořínky.

05.06.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444