Klenotnice pro domácnost

Ocelové skříně a skříňky

Před krádeží a požárem může vaše cennosti ochránit pouze trezor. Ovšem jenom za předpokladu, že je kvalitní a správně nainstalovaný. Výběr je velký. Pro soukromé domácí použití jsou ideální především lehké trezory, které se vestavují do stěn nebo nábytku.

Trezor umístěný do skříně

Trezor by neměl chybět v žádné domácnosti. Jedině on dokáže spolehlivě ochránit cennosti a důležité dokumenty, dokonce i v případě, že vám střecha takříkajíc padá na hlavu. A neplatí to jen pro bohaté lidi. Místo pro bezpečné uložení techinického průkazu vozidla, vkladní knížky nebo šperků může potřebovat bez výjimky každý.

V kterémkoliv stavebním hypermarketu najdete celou řadu trezorů nejrůznějších velikostí, provedení a kvality. Kromě odolnosti proti vloupání hraje důležitou roli i ohnivzdornost trezoru. Ačkoliv jste v těchto otázkách odkázáni především na údaje výrobce nebo prodejce, některé věci si můžete snadno ověřit přímo v obchodě. U ohnivzdorných trezorů se dvířka v zavřeném stavu po všech stranách zapírají o ohnivzdorný lem. O bezpečnosti trezoru svědčí rovněž počet závor zámku - čím j více, tím lépe.

Certifikát organizace ECB-S (European Certification Board-Security Systems) je dokladem o kvalitě trezoru. Neuděláte] chybu, budete-li důvěřovat modelu značkového výrobce, naopak neznačkovým trezorům se raději vyhněte.

Domácí klenotnice

Proč je lépe se při koupi trezoru zaměřit na značkové výrobky? Značkoví výrobci zaručují technické služby pro případ, že se trezor nedá otevřít kvůli pokusu o vloupání nebo ohni. Kromě toho se značkové trezory neustále přizpůsobují aktuálnímu technickému vývoji a platným normám.

Značkové výrobky mají ještě jednu nespornou výhodu: Jsou otestované a rozdělené do bezpečnostních tříd, které jsou uznávány pojišťovnami. Od zařazení v bezpečnostní třídě se většinou odvíjí i výše případného pojistného plnění. Tato výše se může vzhledem k různým podmínkám jednotlivých pojišťoven lišit. Podmínky zabezpečení kladené jednotlivými pojišťovnami mohou splňovat dokonce i jednoduché trezory určené pro vestavbu do nábytku, třeba jako trezor na této straně. Ovšem za podmínky, že jsou správně nainstalovány.

Převzato z Udělej si sám 9/2004.

30.08.2004
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444