Kdy se vyplatí fotovoltaika na rodinný dům?

Fotovoltaické panely jsou stále populárnější volbou pro domácí využití energie. Jejich instalace na rodinném domě však představuje významnou investici, a proto je důležité pečlivě zvážit, zda se jejich pořízení skutečně vyplatí. V následujícím článku se podíváme na několik faktorů, které by měly být při rozhodování o pořízení fotovoltaických panelů zohledněny.

V Česku roste zájem o fotovoltaiku a její instalovaný výkon. V roce 2022 bylo připojeno více než 240 000 kW nových systémů, téměř čtyřikrát více než v předchozím roce. Průměrný výkon instalovaných elektráren se zvýšil na 8,5 kWp. Lidé začínají brát fotovoltaiku jako investici a nebojí se ani využít půjčky na její pořízení. Fotovoltaika je půjčka na bydlení, která vám zhodnotí vaši nemovitost, a vy se stanete výrazně energeticky soběstačnější. Přesto, že pořizovací cena fotovoltaické elektrárny je vyšší, domácnosti si díky větší informovanosti umí spočítat návratnost investice.

Průměrná cena celého systému pro rodinný dům se pohybuje kolem 400 000 až 500 000 Kč. Návratnost fotovoltaické elektrárny se v průměru pohybuje mezi 2 a 7 lety a online kalkulačka může pomoci s výpočtem. Doporučujeme zadat poptávku do nezávislých formulářů, které mají více nabídek na fotovoltaiku na klíč. Následně můžete porovnat nabídky. V roce 2023 je více firem a podvodů. Mnozí velcí dodavatelé fotovoltaiky mají špatnou reputaci a dobře neplní své závazky.
 
Fotovoltaika je nejvýhodnější pro toho, kdo se potýká s vysokou spotřebou elektřiny, zejména pokud se spotřebovává na vytápění nebo nabíjíení elektromobiu.
 

Jak se dívat na návratnost investice? 

Když lidé uvažují o návratnosti investice do fotovoltaických panelů, často porovnávají vstupní náklady s cenou elektřiny, kterou očekávají, že budou schopni ročně ušetřit.

Tento způsob výpočtu je však příliš zjednodušený a může být zavádějící, neboť návratnost investice závisí nejen na parametrech dané elektrárny, ale také na životním stylu rodiny. Každá rodina totiž spotřebovává elektřinu jinak, někdo může využít až 70 % vyrobené energie, zatímco jiný pouze 30 %. Důležité je také zvážit, na co se elektřina bude využívat, například k ohřevu TUV, bazénu nebo pro nabíjení auta.

Pro výpočet návratnosti investice do fotovoltaiky je důležité zohlednit také inflaci, odhad zdražování elektřiny a předpokládané dodatečné investice. Jednatel společnosti S-Power Energies, specializující se na střešní fotovoltaiky, Jaroslav Šuvarský, tvrdí, že existují situace, kdy se pořízení fotovoltaiky jasně vyplatí, ale i případy, kdy užitek nestojí výši investice.

Detaily mohou návratnost investice výrazně ovlivnit, například orientace střechy, která je pro efektivitu fotovoltaiky klíčová. I tak se však dají na několika modelových příkladech ukázat situace, kdy se investice do fotovoltaiky vyplatí. Při výpočtech se předpokládá, že střecha je vždy orientovaná plus mínus jižním směrem, kde mají fotovoltaické panely nejvyšší účinnost.
 

Náklady a návratnost investice 

Největší překážkou pro mnoho lidí je vysoká pořizovací cena fotovoltaických panelů. Tyto náklady však mohou být částečně kompenzovány nižšími náklady na energii. Záleží však na ceně elektřiny v dané oblasti a na tom, jak rychle bude investice do fotovoltaických panelů vrácena. V průměru se návratnost investice pohybuje mezi 6 až 12 lety, přičemž závisí na řadě faktorů, jako jsou náklady na instalaci a údržbu panelů, množství vyrobené energie a úrovně státních dotací a daňových úlev.
 

Množství slunečního záření v oblasti 

Množství slunečního záření v oblasti je klíčovým faktorem pro to, zda se fotovoltaické panely na domě vyplatí. Ideální polohou pro instalaci panelů je jižní strana domu, která bude mít nejvíce slunečního záření během dne. Je však důležité zohlednit i množství slunečního záření v zimních měsících, kdy bude produkce energie na panelech nižší. Existují nástroje, jako jsou například mapy slunečního záření, které mohou pomoci určit, zda se v dané oblasti instalace fotovoltaických panelů vyplatí.
 

Velikost rodinného domu a spotřeba energie 

Velikost rodinného domu a spotřeba energie jsou také důležité faktory, které by měly být zohledněny při rozhodování o pořízení fotovoltaických panelů. Rodiny s vysokou spotřebou energie a většími domy mohou získat větší užitek z fotovoltaických panelů, protože jsou schopny vyrábět více energie. 
04.04.2023

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444