Kdy je vhodné pořídit si klimatizaci?

I když tropických dnů je v české kotlině mnohem méně než těch mrazivých, přibývá stále více domácností i jiných prostor, které chtějí letní přehřívání řešit instalací klimatizační jednotky.

Jsou dva největší faktory, které nám pomohou s rozhodnutím, jestli klimatizaci potřebujeme, nebo ne. Jedním z nich je orientace bytu na světové strany a druhý zahrnuje naše pocity, které máme z prostoru, jenž obýváme. 

Orientace na světové strany je zásadní. Pokud je naše bydlení či kancelář orientována na stranu jižní, jihozápadní nebo západní, je naprosto v pořádku uvažovat o pořízení klimatizačních jednotek. Dalším vhodným kandidátem na klimatizaci bývají jednostranně orientované byty, takové, které nemají jiné místnosti na severní nebo severovýchodní stranu a nedají se tudíž ani dokonaleji provětrat chladnějším vzduchem.

Ovlivňuje nás i čas, který v dané místnosti zalité vedrem trávíme. Kanceláře, dílny apod. jsou exponovaným místem přes den, kdy musíme podat co nejvyšší pracovní výkony. V některých domácnostech žijí skupiny lidí, které musí doma trávit celý den. Dlouhodobě nemocní, postižení nebo senioři někdy nemohou třeba ani takový přehřátý byt opustit. Dokonce je jim v létě meteorology doporučováno nevycházet, protože by mohla následovat nadměrná tepelná zátěž organizmu, dehydratace, hypotermie apod. Řešením je samozřejmě klimatizace, která zajistí optimální podmínky pro trávení času doma i za tropických venkovních teplot.

Je klimatizace zdravá?

Pro námitky a diskusi, zda je, či není klimatizace zdravá, existuje argument, který zcela vyvrací mýty a pochyby. Vývoj klimatizačních jednotek zaznamenal v posledních letech, směrem ke zdraví, velký posun. Některé modely, které společnost CIUR nabízí od značky Panasonic, disponují generátorem hydroxylových částic nanoe™ X, který slouží jako čistička vzduchu a může běžet samostatně, nezávisle na topení nebo chlazení. Generátor pomocí částic narušuje molekuly virů, bakterií, pylů, prachu a jiných mikročástic a tím výrazně zvyšuje čistotu okolního prostředí v místnosti. To může být výhodou zejména pro alergiky, astmatiky, lidi po infarktech, dlouhodobě nemocné nebo také domácnosti, ve kterých se často pohybují chlupatí zvířecí mazlíčci. 

 

Klimatizace umí i topit

Primárně využijeme klimatizaci v létě pro chlazení, což logicky dává smysl. V současnosti technologie velmi pokročily a čím dál častěji se setkáváme se zájmem o klimatizace na vytápění. Vždyť jde vlastně o tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, které jako uživatel mohu využít celoročně.

Pokud bychom chtěli klimatizaci na vytápění, je potřeba si uvědomit, že klimatizace jako taková mi nenahradí primární zdroj vytápění dokonale. V ideálním případě ji zvolím jako sekundární zdroj např. ke krbovým kamnům. Velmi vhodným modelem pro přitápění najde v oblasti rekreačních objektů, chaty a chalupy, kde chceme rychle zatopit a zase rychle daný systém vypnout, případně  zajistit temperaci objektu proti vymrznutí. Dále je potřeba zohlednit oblast, ve které se zařízení instaluje a její klimatické podmínky. Jiné parametry budu očekávat od jednotky ve Středních Čechách, v zastavěném městě plných betonových ploch, a jiné například v Jizerských horách. 

Hlučnost klimatizace

Ke zdravotním rizikům v moderní době 21. stolení řadíme i hlučnost. Jak to je s touto vlastností u klimatizací? Běžně se hlučnost venkovní jednotky klimatizace pohybuje mezi 45-50 dB, na to je potřeba myslet, umisťuji-li jednotku např. na balkón bytového domu, kde se v bezprostřední blízkosti vyskytuje také balkón nebo lodžie či okno našeho souseda. Ohleduplnost k sousedům by z hlediska morálního i toho zdravotního měla být. Hlasitost takových venkovních jednotek se dá přirovnat k něčemu mezi tlumeným hovorem a běžným pouličním ruchem. U vnitřní jednotky se hlučnost liší podle toho, jestli chladíme nebo topíme. Na noc lze zvolit mimořádně tichý chod. Vybrané modely, které společnost CIUR nabízí, disponují extrémně tichým chodem, 19 dB(A). Zákonné požadavky stanovují noční limit na ticho od 30 dB a níže. Takže se jedná o supertiché klimatizace. 



Vyberte si klimatizaci, která má v ČR svůj servis

Primárně je potřeba vybírat ze značek, které zde servisní centrum vlastně mají. Samozřejmě, že jednotka má záruku danou legislativně, ale co budete dělat po dvou letech, kdy se může cokoliv s jednotkou stát? Je potřeba vědět kam a na koho se obrátit. Klimatizace v ideálním případě doporučujeme servisovat 1-2x ročně, dle používání.

Čištění filtrů při pravidelném a častém používání, které po zaškolení zvládne zákazník i sám, pak 1x za měsíc. Pravidelný servis životnost jednotky v dnešní spotřební době může prodloužit až na 15 let.

Společnost CIUR disponuje vlastním servisním střediskem a vlastní montážní partou. CIUR a.s. tedy zajišťuje montáž a servis klimatizací, které prodává.

Zelená linka 800 888 959, www.klimatizace-CIUR.cz
18.03.2024 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444