Kdy je potřeba vyhotovit PENB?

Dobrý den, možná se to ve vyhlášce 148/2007 ani v 78/2013 nepsalo, nebo jen nedokážu dobře rozklíčovat jazyk tohoto dokumentu, nikde jsem nenašel v jakém případě musím Průkaz energetické náročnosti budovy nechat vyhotovit...

Jsem majitelem domu, jehož rekonstrukce a přístavba byla zkolaudována v roce 1980. Teď je počítáno s další přístavbou, ale majitel se měnit nebude. Mám dva dotazy.
  • V jakém případě se pro potřeby řízení u stavebního úřadu zhotovuje PENB? Je rozsah přístavby nějak limitující pro to mít nebo nemít PENB? (velmi málo vstřícným SÚ nebyla tato otázka zodpovězena)
  • Je nutné vyhotovit PENB v případě převodu nemovitosti na syna, jednoho z možných budoucích dědiců?

 

Na dotaz odpovídá Ing. Tereza Plíšková,  energetický specialista ze společnosti oekoplan Czech Republic s.r.o.

Dobrý den,
vlastník nemovitosti musí mít PENB v těchto případech:

  • při výstavbě nových budov
  • při změnách budov větších než 25 % celkové plochy obvodového pláště budovy
  • při změně technický zařízení budovy, která ve výsledku znamená více jak 25 % úspory celkové spotřeby energie na provoz budovy
  • při prodeji budovy nebo její ucelené části (ideálně v den podpisu kupní smlouvy)
  • při pronájmu budovy


Níže konkrétně odpovídám na vaše otázky. Vše je uvedeno v zákoně 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Vyhláška 148/2007 ani 78/2013 Sb. se tímto nezabývá.

1. dle §7a odst. 1a) tohoto zákona je vlastník budovy mimo jiné povinen opatřit si PENB při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov. Větší změna dokončené budovy je změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy. Tzn. pokud přístavba o které se zmiňujete např. zvětší plochu obálky budovy (tím se rozumí plocha obvodových stěn, podlah na terénu, oken a střech vytápěné části) o více než 25% původní plochy, měl by být PENB na tento typ rekonstrukce zpracován.

2. PENB je vyžadován při prodeji nebo pronájmu nemovitosti. Záleží tedy na tom, jakým způsobem bude převod nemovitosti na syna proveden. PENB musí být předložen při podpisu kupní nebo nájemní smlouvy. Jednotlivé případy, kdy musí být PENB zpracován jsou uvedeny v §7a, odst. 1 a 2) zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií.

 

Ing. Tereza Plíšková
energetický specialista
oekoplan Czech Republic s.r.o.
07.02.2017 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444