Každý centimetr se počítá

Rekonstrukci rodinného domu na velmi úzké parcele v centru města vzali architekti KYZLINK jako profesní výzvu. V nejužším místě má totiž stavba šířku pouhé 4,3 metry a v nejširším pak 5,5 metrů. Posuďte sami, jak se s tím poprali.

Historie
Původní dům byl postaven v roce 1905 v řadové zástavbě v Brně - Králově Poli. Majitel dům brzy rozdělil na dvě poloviny pro své syny. Tím vznikla situace, že jednotlivé poloviny oddělovaly pouze příčky. Vlastníci se časem měnili a poslední rekonstrukce proběhla někdy v padesátých letech minulého století.

Lokalita
Současní majitelé, manželé se 2 dcerami, toužili po kvalitním bydlení v kontaktu s přírodou, ale ve městě. Především majitelka, která pracuje v uměleckém oboru, potřebuje bydlet blízko brněnských kulturních institucí, v dosahu MHD a pěší dostupnosti do centra. Nechtěli dům se zahradou za městem, kde by strávili denně hodiny času dojížděním autem. Chtěli dům ve městě s menší zahradou, která nedá tolik práce s údržbou. Nejcennějším bonusem na této lokalitě je pro ně hluboký vnitroblok uprostřed domů, plný zeleně, starých cenných vzrostlých stromů, oázu ticha a klidu uprostřed města.
Totální rekonstrukce
Dům se nachází na velmi úzké parcele, architekt rekonstrukci chápal jako výzvu a možnost „poprat“ se s úzkou parcelou. V rámci totální rekonstrukce bylo nejdřív nutné zajistit statiku, prohloubit suterén pod úroveň původních základů a vybetonovat monolitickou vanu. Nový nosný systém je zajímavý tím, že šetří každý centimetr šířky domu. Zde se architekt inspiroval řešením Bohuslava Fuchse v Hotelu Avion, tedy čím vyšší patro, tím subtilnější konstrukce. 

Společenské patro
Z uliční fronty je vstup a vjezd do domu chráněn pouze bránou z ocelového roštu. Na zahradu lze projít buď suterénem, přes průjezd a garáž kolem vinného sklípku, nebo přes společenskou část přízemí domu.
Do společenského patra je vstup po venkovních schodech, oddělených od interiéru skleněnou izolační stěnou. Odtud se sestupuje přes jednotlivé zóny (hala, chodba, kuchyně, obývací část s jídelnou) směrem do zahrady. Nejsou zde klasické schody, ale schodové stupně, které probíhají celou šířkou budovy a jsou vnímány jako systém teras a lavic nabízejících také posezení.

Stropy v celém přízemí jsou ve stejné úrovni, ovšem podlahy se díky sestupnému uspořádání ocitly v různých rovinách. Rozdílná světlá výška jednotlivých místností umožnila vpustit denní světlo do středu úzké a hluboké parcely.

Soukromá patra
První patro je vymezeno rodičům. V uliční části je pracovna a zároveň pokoj pro hosty, v části orientované do zahrady je ložnice. Mezi ložnicí a koupelnou umístěnou ve středu domu je skleněná stěna, opticky zvětšuje prostor a umožňuje přístup denního světla do středu domu včetně chodby. V koupelně rodičů je také atypická parní sauna. Druhé patro je věnováno dětem jako jeden velký openspace přes celou plochu domu, uprostřed s koupelnou. Jsou zde pouze opticky rozděleny dva bloky, jeden určen pro učení a tvoření a druhý pro spánek a klidné hraní.

Vstup slunečního světla
Architekt chápe sluneční světlo je nejdůležitější faktor pro vytváření prostoru. Do úzkého domu slunce nechává vstupovat z protilehlých kratších stran. Tedy ze strany uliční a z vnitřního traktu. Přístavba je prosvětlená díky velkoformátovým oknům ze zahrady, a také nad prostorem kuchyně.
 
Terasa a zahrada
Zahrada má mírně zvlněný terén připomínající golfové hřiště. Uprostřed je zahradní altán s pultovou střechou, slouží spíše jako prodloužený obývací pokoj s plně vybavenou zahradní kuchyní. Altán tvoří předěl mezi obytnou a užitkovou částí zahrady. V jeho zadní části je sklad zahradního náčiní a za altánem prostor pro ovocné stromy. Součástí obytné zahrady je i jezírko s lávkou z terasy a domu. Jezírko rámují dubové trámy ponořené ve vodě, lávkou je rozděleno na část koupací (1,5 m hloubka) a na část s filtrační zónou. Přes zimu je jezírko přirozeným útočištěm ptáků, dalo by se říci malá soukromá ptačí zoo.

Exteriér
Hmota domu díky otevřenému průjezdu „levituje“ ve vzduchu. Různě veliká okna oživují jednoduchou monolitickou kostku.
Barevnost
Všeobecně přítomná bílá lesklá plocha nábytku a bílé matné stěny se doplňují se světlou jednolitou podlahou. Podlaha je stejná v celém domě včetně schodišť. Světlá barva interiéru domu násobí slunečný svit v celém prostoru domu.

Inteligentní dům
Kromě kvalitního designu a architektonického zpracování je dům na velmi vysoké technologické úrovni. Je kompletně řízen inteligentním systémem se vzdáleným přístupem, ovládá se standardními vypínači, mobilem nebo tabletem. Systém LOXONE kompletně dodala a naprogramovala společnost CATEGORY.

Architektura: KYZLINK architects @ interior
rok výstavby: 2013
12.12.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444