Kapradiny dodávají zahradě zvláštní atmosféru

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Vysloveně atraktivně a velice dekorativně působí v zahradě, ale i v bytě kapradiny. Nejsou to žádné užitkové rostliny, své místo na zemi zaujaly již před miliony let, patří tak k nejstarším rostlinám, které známe. Najít je můžeme volně rostoucí v přírodě v mnoha částech světa.

Řada druhů je mrazuvzdorná a nepotřebuje lidskou péči, některé prospívají naopak v interiéru lépe než pod širým nebem. Otužilé kapradiny pěstujeme tedy v zahradě, a to buď ve skupině nebo jako solitéry, choulostivé druhy jsou ozdobou interiérů a zimních zahrad jako hrnkové rostliny.

Zejména pro stinná, ponurá a vlhká zahradní zákoutí jsou kapradiny se svými velkolepými ozdobnými listy tou nejlepší volbou. Vždy vypadají krásně. Většina otužilých kapradin neklade na pěstitele velké požadavky. Jsou to houževnaté rostliny, které po zakořenění nepotřebují téměř žádnou péči. Vesměs vyžadují půdu s neutrální  reakcí a většině z nich vyhovuje provzdušněná zem s přídavkem humusu. Vysazovat je můžeme v průběhu celé sezony, než spolehlivě zakoření, musíme se však starat o to, aby měly dostatek vláhy, kterou jim při její absenci musíme dodat. Většina kapradin má ráda vlhčí půdu a ve vhodných podmínkách vydrží mnoho let.

Na rozdíl od semenných rostlin netvoří kapradiny květy ani semena. Množí se sporami – drobnými výtrusy, které vznikly ve výtrusnicích na spodu listů. Pěstování kapradin ze spor je však zdlouhavé, jednodušší a rychlejší je jejich vegetativní množení, tedy dělením trsu.

Kapradin je nespočet druhů; liší se vzrůstem, velikostí, listy, jež u největších druhů mohou dosáhnout délky až půldruhého  metru, zatímco malé druhy mají listy dlouhé asi 30–40 cm. Listy mohou být hladké, zpeřené či kučeravé, mnohé si jsou navzájem podobné, u jiných bychom příbuznost s kapradinami netipovali.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Foto: BYDLENÍ.CZ

K nejoblíbenějším interiérovým kapradinám patří již řadu let ledviník (Nephrolepis exaltata). Na polostinném či stinném stanovišti  s dostatečnou vzdušnou vlhkostí vydrží řadu let, proto je ideální rostlinou do koupelen s denním světlem. Přes léto jej můžeme umístit i ven, průvan však nesnáší. V zimě při poklesu teploty pod 10 °C mu odumírají listy. Optimální zimní teplota by se měla pohybovat okolo 15 stupňů. Má-li se mu vskutku dařit, potřebuje stejnoměrnou zálivku. Na rozdíl od jiných pokojových rostlin kořenový bal kapradin rychle vysychá a obvyklým zaléváním se nikdy dostatečně neprovlhčí. Proto je vhodné jedenkrát za měsíc ponořit květináč s rostlinou do kbelíku s vlažnou vodou, aby plně nasála. Kapradinám vyhovuje také rosení a od jara do podzimu jedenkrát týdně přihnojení hnojivem, které neobsahuje vápno.

29.06.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444