Kapr vánoční i nevánoční

I když se v posledních letech na štědrovečerních stolech stále častěji objevují jiné druhy ryb než tradiční kapr, mnohé rodiny u klasické kombinace smažený kapr + salát s potěšením setrvávají. A i když se ledacos mění k lepšímu, pro mnohé jsou Vánoce jedinou příležitostí v roce, kdy se v jejich jídelníčku vůbec nějaká ryba objeví.

"Mužovi se doma líbí, má-li často k jídlu ryby." Správnost tohoto tvrzení, jehož autorkou je zakladatelka někdejší kuchařské školy v Hradci Králové Anuše Kejřová (1874-1926), žel, potvrdit nemůžeme. Pár zajímavých receptů z její více než osmdesát let staré kuchařské knížky vám tedy v tomto příhodném předvánočním čase raději nabídneme pod neveršovaným sice, zato méně kontroverzním heslem "Ryba zpestřuje jídelníček".
 

Paní Anuše

Recepty Anuše Kejřové dnes patří k české klasice stejně jako ty, které kdysi sepsala slavná Magdalena Dobromila Rettigová. Aktivní a podnikavá paní Kejřová byla nejen skutečnou odbornicí na stravování a hospodaření v domácnosti, ale také kultivovanou autorkou řady kuchařských knížek. Svoji hradeckou školu pro mladé hospodyňky založila v roce 1910, byla její ředitelkou a sama zde také učila. Její kuchyně vychází z českých tradic, je ale poučena i kuchyní evropskou a ve své době nejnovějšími znalostmi o zdravém stravování, na něž klade velký důraz.

Dnešnímu pohledu na tuto problematiku by možná řada jejích rad a receptů nevyhověla, mnohé však mohou být dobrou inspirací i pro vyznavače správné výživy. A těm, kdo mají chuť zkusit nějakou méně obvyklou úpravu vánočního kapra, vybíráme z knihy Naše ryby vydané v roce 1935 několik poměrně jednoduchých, ale zajímavých variací.
 

Paštičky z kapra v máslovém těstíčku

 
Ingredience
25 - 35 dkg masa z kapra
asi 10 dkg vepřového masa
1 sardelka
asi 8 - 10 dkg másla
1 dkg strouhané cibule
2 strouhané žemle
2 lžíce vína Madeira neb Sherry
špetka citronové kůry, citronová šťáva
špetka tlučeného pepře
na posypání 1 dkg parmezánského sýra
máslové lístkové těsto

Příprava
Asi 25 - 35 dkg kapra očištěného, na másle upečeného, dříve mírně posoleného, zbavíme kostiček a masíčko zcela jemně rozsekáme. Dáme je na mísu, přidáme 10 dkg tučnějšího, jemně mletého masa vepřového, 1 sardelku, kostiček zbavenou, s 1 dkg másla jemně utřenou, a dobře vše promícháme. Na rendlík dáme 4 dkg másla, strouhanou cibuli, necháme zpěniti, přidáme rozsekané masíčko a za stálého míchání necháme je asi 3 - 5 minut smažiti. Přidáme k tomu strouhané žemle zkropené asi 2 lžicemi vína Madeira neb Sherry, špetičku jemně strouhané kůry citronové, špetku soli, špetičku tlučeného pepře, asi 6 kapek citronové šťávy a dobře vše promícháme. Lístkové těsto máslové vyválíme na vále do síly stébla, z promíchané hmoty tvoříme na něm menší hromádečky, nařežeme těmito hromádkami pokladenou placku na menší čtvrečky, jejichž rohy přehneme přes sebe, jak činíváme při skládaných koláčích. Potřeme je rozkloktaným vajíčkem, posypeme strouhaným sýrem parmezánským, složíme na plech, potřený tukem, moukou posypaný a upečeme v přiměřeně vyhřáté troubě asi za 10 - 15 minut pěkně do zlatova. Horké upečené paštičky srovnáme na podnos a přikryté čistým ubrouskem podáváme ihned na stůl. Hodí se k nim sklenka dobrého bílého tramínu.

Kapr smažený po rusku

 
Ingredience
1 - 1 1/4 kg kapra
šťáva z 1/2 citronu
sardelové máslo ze dvou sardelek
3 dkg másla
6 - 8 dkg jemné mouky
2 - 3 vjce
snítky sekané zelené petržilky
svazeček ředkviček
vařené brambory, bramborový salát neb křen a pod.
Příprava
Vykuchaného, očištěného kapra nakrájíme na dílce, pokapeme je šťávou z citronu, srovnáme na mísu a přikryté utěrkou postavíme do chladna, neb průvanu na 20 minut odstáti. Pak rybu otřeme suchou utěrkou a nesolenou potřeme sardelovým máslem, jež připravíme ze sardelí kostiček zbavených a ze 3 dkg másla jemně utřeného. Poprášíme dílce ryby jemnou moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané žemli a osmažíme ji. Podáme na hodně zahřáté míse, proloženého snítkami zelené petrželky a tulipánky z čistě oprané ředkvičky. Hodí se k němu brambor, strouhaný křen, bramborový salát a pod. Kapr takto upravený jest chutnější nežli obyčejný.

Kapr po moravsku na kmíně s bramborem

 
Ingredience
Asi 3/4 kg kapříků bez hlav
šťáva z celého citronu
lžička kmínu, nejlépe tlučeného
sůl
4 dkg jemné mouky
4-8 dkg sádla
3 dkg cibule
vařené brambory omaštěné máslem
Příprava
Hodí se k tomu kapři i menší do 1/2 kg. Hlavy z nich upotřebíme na polévku, zbylý trup po délce rozřízneme na dvě půlky, pokapeme je hodně citronovou šťávou, posypeme kmínem, osolíme a obalíme v jemné mouce. Na pekáč dáme 4-5 dkg sádla, zpěníme na něm hruběji nakrájenou cibulku, položíme na to půlky kapří a pečeme je asi 15 minut. Pak je obrátíme a dopečeme v dobře prohřáté troubě do zlatova. Upečené vyndáme opatrně na mísu, obložíme vařenými brambory, polijeme rozpáleným máslem a ihned neseme na stůl.
01.12.2020 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444