Kanceláře budoucnosti v bývalém brownfieldu Pradiareň 1900

Společnost Takeda, silný zastánce trvalé udržitelnosti, se rozhodla vytvořit moderní kancelářské prostory v Bratislavě. Pro tento projekt spolupracovala s architektonickým ateliérem Jacobs UK Ltd a DELTA Group, kteří společně vytvořili interiérové řešení odpovídající nejnovějším trendům. Tento koncept si zasloužil ocenění „OFFICE ROKA: Inovativní kancelář roku 2022“.

Architekt Adam Cifra ze společnosti DELTA Group SK byl hlavním projektantem tohoto nadčasového interiéru pro globální biofarmaceutickou společnost Takeda. Jak řekl při osobní prohlídce prostor „Innovation Capability Center Takeda“ její zástupce Marek Hitka: „Společnost má za sebou více než 230 let významné historie v Japonsku, což výrazně ovlivňuje i jejich přístup k práci, lidem, prostředí a jeho kultuře.“ 

Již jsme si zvykli na to, že doba pandemie výrazně změnila vnímání kancelářského prostoru, jeho charakter a hodnoty, které přináší nejen zaměstnancům, ale i těm na druhé straně stolu. Náš pracovní styl se změnil a architektura by na to měla pružně reagovat. Komunitní kancelářský život není jen o práci, ale především o komunikaci, podněcování kreativity a také o krátkodobém odpočinku.
 
„Společnost si vybrala budovu památkově chráněného průmyslového objektu Pradiareň 1900 právě proto, že se jedná o rekonstrukci budovy. Bylo pro ně důležité nebourat a stavět nové, nezatěžovat životní prostředí. Ocenili její vysoké kvality, které odpovídaly i jejich filozofii,“ vysvětlil Hitka.

 

Kanceláře budoucnosti v bývalé továrně na výrobu nití

„Prostory v bývalém brownfieldu Pradiareň 1900 jsou navrženy tak, aby splňovaly vysoký standard designu a ekologie. Je zde dostatek prostoru pro práci, spolupráci, firemní schůzky a relaxaci. Architektura je laděna v harmonii s otevřeným interiérem a dostatkem přirozeného světla,“ přiblížil svůj přístup k tomuto projektu architekt Cifra.

Hybridní pracoviště nabízí flexibilitu prostoru i času, což je jedinečná konkurenční výhoda pro zaměstnavatele, kteří si uvědomují důležitost produktivity a budování firemní kultury. Práce z domova se stává standardem a pracovní prostředí nabízí vyšší kvalitu a zohledňuje atributy jako spolupráce, komunita, flexibilita a bezpečnost. Smart technologie jsou zde integrovány pro usnadnění každodenních úkolů.

„Architektonický koncept se zakládá na vzniku malého města budoucnosti s veškerými potřebnými funkcemi pracovního prostředí včetně klidových zón a občerstvení. Digitální prvky jsou vyváženy zenovými minizahradami a uměleckými díly od místních autorů, které mají spojitost s historií a zaměřením Takedy,“ upřesnil Cifra.

V rámci projektu se klade důraz na udržitelnost a vytváření kvalitního vnitřního prostředí. Používají se materiály a nábytek s nízkým obsahem prchavých organických látek a upřednostňuje se recyklace a odpovědné výrobní postupy. Objekt je vybaven měřením a regulací elektřiny a vody, které sledují spotřebu a detekují úniky.


 
Tým DELTA Group SK zajišťující přípravu a realizaci projektu ukázal znamenitý cit pro detail, vysokou profesionalitu a v neposlední řadě vůli vytvořit výjimečný projekt a kvalitní dílo v tak vysokém standardu. „Tento projekt rozhodně řadíme mezi naše projekty, které spadají již do principu změny myšlení a tzv. integrovaného plánování a poradenství v oblasti udržitelných stavebních projektů a ve výsledku je to na něm silně cítit. Není tedy divu, že společnost Takeda se svou filozofií a osvíceným přístupem sbírá mnohá ocenění. Za tento výjimečný kancelářský prostor získala jedno z těch nejvýznamnějších, co se týče architektury interiéru, a sice OFFICE ROKA 2022: Inovativní kancelář roku‘, komentoval projekt Erik Štefanovič, jednatel DELTA Group ČR a SK.

 

Fakta o projektu ICC Takeda, Bratislava

Investor: Takeda Pharmaceuticals Slovakia 
Typ stavby: Interiér v rekonstruovaném objektu národní kulturní památky Pradiareň 1900 
Celková podlažní plocha pronajaté plochy Takeda: 3 950 m2
Realizace: 06/2021 - 3/2022
 
Interiér je funkčně rozdělen na "open office" a mezaninový prostor, který má dvě samostatné části. Administrativa zahrnuje různá hybridní pracovní místa, zasedací prostory, recepci, sdružovací a odpočinkové zóny, technické a hygienické zázemí a unikátní kavárenský koutek. 
Open office kanceláře s využitím mezaninu a velkorysého prostoru s výškou stropů 4,51 metru.
 

Činnosti DELTA Group SK

  • Architektura z pozice lokálního architekta.
  • Vypracování realizačního projektu interiéru.
  • Činnosti autorského dohledu v procesu výstavby.
  • BIM: vytvoření přesného 3D modelu vyčleněného prostoru na základě laserového scanování.
  • Virtuální prohlídka navrhnutého prostoru už v době koncepční fáze návrhu.
  • Digitalizace koordinačních a řídicích procesů.
  • Koordinace subdodavatelů.
  • Mixed reality: využití modelu Fit-Out v prostoru Shell and Core za pomoci brýlí HoloLens2 – ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=i1TiNv2erF0.
 

Zdroj foto: DELTA Group SK, Takeda Pharmaceuticals Slovakia
12.07.2023 | PR
  • DELTA Group ČR: Delta Projektconsult s.r.o.

    Se společností DELTA získáte partnera, který Vás bude osobně provázet celým stavebním projektem. DELTA tým má rozsáhlé know-how v oblasti architektury , projekce budov včetně BIM projektování, stavebního managementu – vedení realizace stavby, digitálních datových prostředí stavebních projektů a IT podpory. Díky tomu dokážeme do každého stavebního projektu vnést nové perspektivy a zároveň chráníme Vaši investici.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444