Květiny v zimním interiéru: Kamélie jsou krásné, i když nevoní

Pravlastí krásně kvetoucích kamélií je Dálný východ – Japonsko a Čína. Jestliže této rostlině, která je vlastně pomalu rostoucí keř, poskytneme optimální životní podmínky, vydrží i v našich bytech mnoho roků. Patrně nejbohatší sbírku kamélií u nás má zahradnictví zámku Rájec nad Svitavou, které desítky kvetoucích rostlin pravidelně vystavuje ve sklenících a v historických prostorách zámku. Letos bohužel zůstávají skleníky i interiér zámku veřejnosti nepřístupné.

Kamélie japonská (Camellia japonica) má hlavní období kvetení od ledna do dubna až května. Jedná se o chladnomilnou rostlinu, které je nejlépe při teplotě 6–8 stupňů Celsia, snese však i mráz až do –6 stupňů. Proto je vhodná do světlých studených pokojů, do hal, zimních zahrad či zasklených balkonů. Jelikož má kamélie ráda rozptýlené světlo nebo polostín, je ideální rostlinou do místností orientovaných na sever.


Substrát, ve kterém ji pěstujeme, musí být kyselý, tzn., že půdní reakce pH by měla být v rozmezí 4,0–5,4. Rostlinu přesazujeme po odkvětu jednou za dva roky nejlépe do směsi rašeliny, kompostu a písku v poměru 3:1:1. Zaléváme měkkou nebo okyselenou vodou bez obsahu vápníku, v zimě opatrně podle teploty místnosti. Kamélie však nesmí nikdy přeschnout, neboť shodí listy i poupata. Rostlinám prospívá rosení a mytí listů, také přihnojování každé dva týdny během letního období některým plným hnojivem bez obsahu vápníku. V době, kdy se rozvíjejí květy, nerosíme. První květy, které nevoní, se objevují již na podzim a kolem Vánoc. Po odkvětu začínají rašit nové výhony. V tomto období dosud hojnou zálivku poněkud omezíme, až nové listy začnou mírně vadnout. Tím podporujeme vývoj poupat.


Kamélie se rozmnožují řízky od listopadu do ledna, v bytových podmínkách však většinou bezúspěšně.
bydlinek Jak se kamélie dostaly do Evropy
V 19. století proslavil tuto rostlinu v románu Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas mladší. Už v 17. století ale kamélii popsal jezuita, misionář, lékárník a botanik Georg Joseph Kamel, rodák z Brna, který velkou část života strávil na Filipinách. Po něm má kamélie své jméno. Do Evropy se údajně dostala ke konci vlády Alžběty I., když si agenti britské Východoindické společnosti všimli, že Číňané namáčejí v horké vodě suché listy Thea sinensis a připravují tak nápoj, který se později stal anglickým národním nápojem. Tomu předcházela snaha keře kamélie Thea dostat do Evropy. Čínští obchodníci naoko Angličanům vyhověli, ale ve skutečnosti požadovaný druh zaměnili za jiný. Čaj z těchto rostlin připravený měl sice stejnou barvu, ale jinou chuť. Rostliny však krásně kvetly a nakonec se tak květy kamélie staly na britských ostrovech symbolem panenství a věrnosti.

11.02.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444