Kam umístit postel nebo pracovní stůl

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Co byste měli vědět o geopatogenních zónách

Naše rozhodování o tom jak rozmístit nábytek v místnosti bývá nejčastěji vedeno praktickými a estetickými hledisky. Jde nám o to, abychom co nejefektivněji naložili s prostorem a aby také hezky vypadal, ale pokud se ve svém bytě či domě chceme cítit opravdu dobře, měli bychom se snažit vyhnout vlivu geopatogenních zón.

Respektování geopatogenních zón patří podle názoru řady odborníků zabývajících se přírodní léčbou k účinné zdravotní prevenci. Geopatogenní zóny jsou charakterizovány jako části prostoru zatížené určitým druhem záření. Jde o porušení homogenity zemského pole, které může způsobit například blízkost podzemní vody, bývalého řečiště, rybníků, močálů, ložiska podzemních plynů nebo radioaktivní podloží, vzniká také v místech, kde se stýkají různé horniny, kde nastávají geologické zlomy apod. Tento účinek mají i v několika směrech po celé zeměkouli mřížovitě rozmístěné pásy (tzv. Hartmannovy a Curryho pásy). O existenci geopatogenních zón věděli Číňané již před 4 tisíci lety, znali je např. i lidé ve starověkém Egyptě i Řecku.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Geopatogenní zóny byly jedním z hledisek umístění chrámů či jiných významných budov až do začátku novověku. Na snímku je raně byzantská bazilika v Gortyně na Krétě. Foto: BYDLENÍ.CZ

Živý organismus reaguje na porušení homogenity pole, ve kterém se nachází nebo do kterého vstupuje. Pokud setrváváte v takto narušeném prostoru pravidelně a dlouhodobě, působí to nepříznivě na vaše zdraví. Postel umístěná v geopatogenní zóně bude mít za následek nespavost a únavu, ale časem může přispět i k dalším zdravotním problémům - zejména k takovým, k nimž má člověk dispozice. Geopatogenní zóny totiž snižují obranyschopnost našeho organismu

Geopatogenní zóny dokáží zjistit senzibilní osoby, které k tomu zpravidla využívají různé druhy virgulí. Zvýšenou citlivost na tyto zóny mají ale i děti, které se během spánku většinou instinktivně snaží vzdálit z jejich dosahu - může to být jedním z důvodů, proč svou ratolest najdete každé ráno přestěhovanou v jednom rohu postele. A zajímavým indikátorem výskytu geopatogenních zón jsou zvířata. Většina savců se jim snaží vyhnout. Z těch, která žijí s námi, se můžete spolehnout na instinkty psů. K výjimkám patří naopak kočka, která je vyhledává, podobně jako hmyz. Důsledně tak činí mravenci při stavbě svých mravenišť a mnohá pozorování dokazují, že se v geopatogenních zónách skvěle daří včelám.

Často se můžete setkat s názory, že geopatpgenní zóny lze pomocí různých materiálů, přistrojů a zařízení odrušit. "Některá zařízení opravdu dokáží intenzitu geopatogenních zón snížit, spolehlivé odrušení ale není možné," říká k tomu bioterapeut Ing. Zdeněk Bednář, který se detekci geopatogenních zón již léta věnuje. A dodává: "Řada těchto zařízení po určité době přestává fungovat. Intenzita GPZ se navíc mění v průbehu dne i v průběhu roku. Vyšší bývá na jaře a na podzim."

Existuje tedy nějaký spolehlivý prostředek, jak se geopatogenním zónám vyhnout?
"Vlastně jediný," radí Zdeněk Bednář. "Přemístění lůžka, pracovního stolu nebo oblíbeného místa, kde trávíme více času, mimo detekovanou škodlivou zónu."

 

Více informací najdete zde:

http://www.geopatogennizony.estranky.cz/


19.12.2008 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444