Kabelky, tašky a taštičky

Kabelky patří do kategorie módních doplňků, proto se také s módou mění. Jejich tvar a funkce zároveň podléhají životnímu stylu a každodenním potřebám. Věřili byste, že například k velkému rozvoji kabelek, které se nosí v ruce, přispěla železniční doprava, díky níž se ženy ve větší míře vydaly na cesty, kde potřebovaly mít po ruce spoustu drobností?

Předchůdci dnešních kabelek byly prý jednoduché vaky či malé váčky připevněné na opascích, které ve středověku prošly fází zdobení šperky a výšivkami. Teprve v 18. století se začaly objevovat taštičky, které se držely v ruce a z nichž se vyvinula škála pozdějších tvarů vyráběných z různých materiálů a různými způsoby zdobených. Vytvářely se a vytvářejí kabelky gobelínové, štrasové, korálkové, háčkované, vyšívané, kožené, na řetízcích, s popruhy, s držadly, stahovací, otevřené, zavírací, s přezkami i na zip. Jejich móda se mění a obohacuje, ale také vrací a obměňuje a má i své vyložené evergreeny, ke kterým například od 18. století patří praktické a půvabné pompadurky.

Jako módní artefakt procházející neustálým vývojem představuje kabelky a taštičky pozoruhodná výstava, kterou pořádá Muzeum města Brna v prostorách Královské kaple hradu Špilberku. Pod názvem Symfonie kabelek zde najdete soubor 230 kabelek, který přibližuje posledních 200 let historie tohoto exkluzivního módního doplňku. Část exponátů pochází ze sbírek Muzea města Brna, jedná se převážně o společenské kabelky, jimž tvoří pozadí fotografie interér Mahenova divadla, takže návštěvník má pocit, že jsou usazeny uprostřed červené a zlaté v záři reflektorů. Své zástupce na výstavě ale mají i nejrůznější modely pocházející ze sbírkových fondů Moravské galerie, muzea Vysočiny, ze soukromé sbírky Dany Komárkové a moderní kabelky z dílen současných tvůrců, jako například kabelky Ivy Hlobilové  nebo Lucie Hlavinkové či kolekce vytvořená studenty Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti, kteří získali nejvyšší ocenění na letošním veletrhu módy v Hong Kongu.

Ze všech mých kabelek, které mě provázely na cestách do práce, do kina, do divadla, na koncerty, na plesy, při cestování, na krásná, příjemná i nemilá setkání s lidmi se mi při procházce výstavou vybavila jedna z těch nejdávnějších, žel kdesi už dávno ztracená. Nosila se přes rameno a byla čtvercová, z jasně žlutě barvené kůže ozdobená kruhem z matného kovu. Budila pozornost, protože na začátku 70. let se u nás zářivé barvy v tomto oboru příliš často neprosazovaly. Nevhodná byla jen ke společenským šatům, jinak se dala nosit jako naprosto univerzální doplněk a ačkoli tomu moje maminka zpočátku nechtěla věřit, ukázalo se, že tato žlutožlutá skvrna ladí prakticky s jakýmkoli oblečením.

Jak upozorňuje autorka výstavy na Špilberku Ludmila Růženecká právě barevný soulad s oděvem je jeden s požadavků, který se na kabelky se vzrůstající intenzitou klade od konce 19. století. Před druhou světovou válkou, ale i v desetiletích po ní tento trend vvrcholil - šlo o jednotné barevné a stylové sladění bot, klobouku a rukavic,  které patřily k samozřejmé výbavě žen. Dnešní "outfity" jsou ovšem daleko různorodější a barva kabelky může fungovat i jako kontrastní akcent. Pozice, kterou tento doplněk během staletí získal, ale zůstává neotřesitelná. Pro celkový dojem má kabelka zásadní význam a ženy jeho výběru právem věnují zásadní pozornost.

Poučit se, zavzpomínat, pokochat se nebo se Symfonií kabelek v Královské kapli inspirovat můžete do 31.12. 2013.
18.10.2013 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444