K pramenům architektury

Vlastní vila Dušana Jurkoviče, kterou tento architekt na počátku 20. století vybudoval na úpatí dnešního Wilsonova lesa v Brně-Žabovřeskách, slouží po pečlivé rekonstrukci jako výstavní prostor. Prostřednictvím stálé expozice se tu návštěvníci mohou seznámit s Jurkovičovým dílem, vila ale pravidelně nabízí také aktuální výstavy. V současné době zde svou práci představuje Martin Rajniš, jeden z nejinspirativnějších současných českých architektů.

Inspirativnost Martina Rajniše je dána propojením jeho osobního života s architektonickou kariérou a neutuchající snahou porozumět poslání architektury a roli architekta. Zpochybňování naučených architektonických a stavebních postupů jej přimělo revidovat i vlastní architektonická východiska a od stavebně-technologicky náročných projektů se dostal k dohledávání inspirace u přírodních národů, biologických organismů nebo utváření krajiny.


Od staveb velkého měřítka k dřevěným rodinným domům, věžím či kůlnám. Výstava zachycuje tento reverzní pohyb, který je možné v architektonickém díle Martina Rajniše nalézt. Postihuje jeho osobní vzpouru vůči diktátu výrobců stavebních hmot, stavebních norem, konzumnímu životnímu stylu. Ukazuje osobní cestu za nalezením polohy architektury, která by byla blíže přírodě, ale i uživatelům architektury. Záměrem výstavy "první architektura" je představit inspiraci primitivní architekturu, která může být i v dnešní době velmi přínosná pro promýšlení současných architektonických strategií. Inspirace primitivními či lidovými konstrukčními postupy také nově tematizuje práci Dušana Jurkoviče.

Výstavu můžete v Jurkovičově vile vidět do 2. dubna 2017.
Fotografie Moravská galerie

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444