Jsou nenápadné, ale krásné, právě kvetou a můžeme je teď množit

Krásná zahrada je nepředstavitelná bez okrasných rostlin, které mají mimo jiné i různou výšku. Nízké květiny představují například skalničky, následují je půdopokryvné kobercové květiny, které především vysazujeme coby obruby záhonů. Některé z nich se příliš rozrůstají, a proto je musíme v růstu usměrňovat. To však není případ dlužichy, která v růstu tak bujná není.

Dlužichy řadíme ke kvetoucím trvalkám, jež jsou okrasné listem, některé však mají i bílorůžový, růžově červený až červený květ, jenž je zajímavý svou jednoduchostí, a navíc poměrně dlouho vydrží nejen na rostlině, ale i ve váze. Vzhledem k vývoji letošního počasí, kdy jsme se ze zimy dostali skokem do léta, nemůžeme se divit, že i rostliny se přizpůsobují a na tuto skutečnost po svém reagují. Například kvetou dříve, než je obvyklé, a některé i rychleji odkvétají. Tudíž i dlužichy jsou v tomto období již v plném květu. Ten se vznáší jako lata zvonkovitých kvítků vysoko nad listy nesen tenkým, ale pevným stonkem.

Kam s nimi

Co se týká výšky, můžeme o dlužichách uvažovat jako o nízkých až středně vysokých trvalkách, které se hodí do zahrady jakékoli velikosti, kde se uplatní v plošné výsadbě, do popředí volné výsadby nebo k obrubě záhonů. Také v blízkosti jehličnatých dřevin vypadají tyto rostliny velmi pěkně.


Dlužicha (Heuchera) roste v hustých přízemních trsech. Má okrasné až devítilaločné tmavě zelené, ale i vínově červené listy, jimiž někde v polostínu, který dobře snáší, pokrývá půdu, jež by měla být dostatečně humózní. Této rostlině se však daří i na slunném stanovišti a v sušší půdě, dostatečná zálivka je ale nezbytná.

Množení

Dlužichy se množí dělením, které je trošku náročné, protože rostliny mají silný a odolný kořen. Určitě to však zvládneme, zejména teď na jaře, kdy meteorologové slibují i nějaký déšť, tudíž je příhodná doba. Na zimu doporučují zahradníci přikrýt mladé rostliny třeba listím, které je uchrání před holomrazy, a navíc se po rozpadu postará i o potřebný humus.
21.05.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444