Jednoduché odkládací stolky

Udelej si sám č.4 / 2004

Pro zkušeného kutila je naše souprava tří odkládacích stolků pouhou rutinou. Pro začátečníka by však mohla představovat výzvu, která by neměla být odmítnuta. Výsledkem je totiž v každém případě nábytek, který vypadá skvěle. Model pro začátečníka se zárukou úspěchu.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Na výrobu kostky i obou stolků ve tvaru převráceného písmene "U" potřebujete pouze spárovku z borového dřeva, která je 2 m dlouhá a 60 cm široká. Aby byly stolky dostatečně stabilní a mohly na domácím večírku posloužit občas i jako místo k sezení, rozhodli jsme se použít spárovku o tloušťce 35 mm. Cena materiálu se v závislosti na kvalitě pohybuje kolem 600 Kč za m2. A pokud si sami netroufáte na přesné řezání, můžete si všechny části nechat nařezat u prodejce. Jak tuto hromádku prkýnek proměnit v praktickou soupravu odkládacích stolků, které lze v okamžiku poskládat do jednoho útvaru a zrovna tak rychle je rozložit do potřebné formace, vám krok po kroku ukážeme na další stránce.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nejdříve byste si měli nařezané kousky spárovky uspořádat. Boční části největšího, vnějšího stolku měří 35,8 x 29 cm a jeho vrchní část 50,2 x 29 cm. Rozměry bočních částí druhého stolku činí 30,5 x 29 cm, vrchní deska má míry 39,5 x 29 cm. Vnitřní kostka je sestavena ze dvou částí o rozměrech 25,2 x 29 cm, dvou částí o rozměrech 25,2 x 21,4 cm a čtvercové vrchní desky o rozměrech 29 x 29 cm. Začněte se stavbou kostky. Pracovní postup je vyobrazen na fotografiích vpravo - od vrtání otvorů až k nanesení ochranného akrylového laku. Jako druhý vyrobte prostřední stolek a nakonec stolek největší, pod nějž se dají oba menší stolky zasunout v případě, že je zrovna nepotřebujete. Pracovní postup je u všech tří stolků stejný. Znamená to, že nás nečeká žádná složitá práce - a navíc úspěch je zaručen.
1) Otvory pro hmoždíky se do plochých částí dřeva vrtají pokud možno na stojanové vrtačce. Použijte přitom vrták do dřeva o průměru 8 mm se středícím hrotem. 2) Místa pro vrtání otvorů se přenesou pomocí značkovačů z ploché části dřeva na hrany protilehlých částí. Vyplatí se upnout k bokům desky pomocí svěrky dvě prkénka, která označení bodů zpřesní. 3) Otvory do hran vyvrtejte vrtačkou v mobilním stojanu. Z použití svěrky připevněte po obou stranách hrany pomocné lišty, aby se stojan nenaklápěl.
4) Při lepení dodržte pravý úhel (pomozte si truhlářským úhelníkem). 5) Čtyři boční strany kostky rovně opatřete hmoždíky a slepte je dc hromady. Když lepidlo zaschne, můžete připevnit vrchní desku (jako na obr. 1-3). 6) Nyní elektrickou bruskou obrusté a zarovnejte hrany. Nejprve použijte brusný papír o zrnitosti 120, potom o zrnitosti 240.
7) Když je povrch perfektně obroušený, naneste na něj několik vrstev čirého akrylo vého laku.
   
30.03.2004 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444