Je na čase vyčistit chladničku

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Úklid chladničky nepatří mezi oblíbené činnosti, ale jednou za čas bychom jí důkladnou péči věnovat opravdu měli. A to i přesto, že je lednice vybavena moderními vychytávkami No Frost nebo Antibacterial System.

Proč se pustit do úklidu chladničky

Nelibou vůni, která se po otevření dveří line z vaší chladničky, můžou způsobit aromatické potraviny jako výrazné sýry, ryby nebo pomazánky. Řešení je jednoduché. Ukládejte je do uzavíratelných krabiček. Nejčastějším důvodem zápachu však bývají zkažené potraviny. Do úklidu se proto pusťte okamžitě.

I když jsou nové chladničky vybaveny speciálními technologiemi, které hlásají zachování antibakteriálního prostředí, nikdy za vás lednici nevyčistí. Tyto funkce zajišťují zachycování pachů pomocí speciálních filtrů, důkladnou dezinfekci tolik nebezpečných bakterií však nezaručí. Více o antibakteriálních funkcích a k celkovému výběru ledničky najdete v článku Jak vybrat ledničku od portálu Arecenze.

Jak tedy postupovat?

Lednici vypojte z elektřiny, potraviny vyskládejte ven. Všímejte si potravin s prošlou dobou trvanlivosti, ty zkažené rovnou vyhoďte. Zašpiněné obaly utřete a zvažte, jestli by nebylo dobré některé potraviny přemístit do uzavíratelných boxů nebo přikrýt alespoň přilnavou fólií. Veškeré přihrádky a boxy z lednice vyjměte a důkladně očistěte. Postačí octová voda, která zajistí dokonalou dezinfekci.

No Frost - zbytečnost, nebo nutnost?

Většina novějších chladniček je vybavena beznámrazovývm systémem No Frost. Inovativní automatický systém odmrazování je založen na cirkulaci chladného vzduchu, který tak zaručuje rozdělení chladu a udržení konstantní teploty po celém prostoru. Technologie No Frost zabraňuje tvoření námrazy. Pokud No Frost funkci nemáte, jistě bojujete s rostoucím ledem na stěnách chladničky a mrazáku. Ta se u běžných chladniček vytváří obzvlášt v teplých dnech nebo při častém otevírání dvířek. I když námraza nijak mrazení neomezí, projeví se na spotřebě. Stačí půl centimetru ledu, aby spotřeba chladničky stoupla o několik procent. I chladničku s funkcí No Frost je však dobré čas od času vyčistit. 

„Systém No Frost určitě není zbytečný a jeho prokazatelné výhody, ať již z pohledu kvality skladování potravin nebo z pohledu zbavení se procesu odmrazování, jistě hrají pro pořízení chladničky s touto technologií. Na druhou stranu právě ta zvyšuje pořizovací cenu spotřebiče. Pokud někdo preferuje spíše nižší cenu na úkor pohodlí, bude preferovat klasickou statickou chladničku, kterou si jednou za čas odmrazí. Záleží také na tom, jaké jsou naše návyky. Pokud někdo chladničku a mrazák hodně vytěžuje, musí námrazu řešit častěji než ten, kdo žije sám a v chladničce má jen málo potravin,” shrnula výhody technologie No Frost Martina Křižáková, produktová specialistka společnosti Indesit.

Rozmrazujeme

Pokud vlastníte starší lednici bez No Frost technologie, potýkáte se s nánosy ledu, které musíte odstranit. Rozmrazování mrazáku si mnozí usnadňují vložením hrnce s teplou vodou nebo fénem - tyto postupy však odborníci zamítají: „Na odmrazování rozhodně nedoporučuji použití fénu. Proud horkého vzduchu může poškodit vnitřní plastové stěny mrazničky. Mohou vzniknout například různá vyboulení, díky nimž nepůjde zasunout zásuvka apod. Stejně tak není vhodné používat k odstranění ledu ostré předměty. Na zrychlení odmrazování doporučuji využít horkou vodu a nebo mnohem praktičtější způsob – speciální spreje pro odmrazování,” radí Martina Křižáková ze společnosti Indesit.

Organizace aneb fresh a nulové zóny

Až lednici perfektně vyčistíte, nastává velice důležitá část, která vám ulehčí další užívání. Správná organizace potravin zajistí, že okamžitě najdete to, co opravdu hledáte. Uspořádání potravin by mělo být takové, aby bylo zajistěno volné proudění vzduchu. Moderní chladničky disponují speciálními zónami, které udrží potraviny déle čerstvé. Ovoce a zeleninu skladujeme v oddělených boxech, ve kterých se drží vyšší teplota. Tyto přihrádky bývají u některých typů ledniček vybaveny posuvným regulátorem vhlkosti, díky kterému budou saláty déle svěží. Do nulové zóny, kde čidlo kontoluje teplotu, aby se držela na konstantní teplotě 0 °C, ukládáme maso, ryby, uzeniny. Nejtepleji je na dveřích chladničky, tam proto umisťujte nápoje, mléko, zavařeniny, ale klidně i máslo, pokud jej chcete mít vždy připravené k namazání.

Foto: Indesit Company Česká s.r.o.
05.08.2014 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444