Je možné odstoupení od kupní smlouvy v případě zjištěné závady?

Foto: www.pixabay.com

Foto: www.pixabay.com

Dobrý den, prodáváme dům po rodičích. Kupující si vzal částečnou hypotéku a částečný úvěr. Peníze budou bankou uloženy u realitkou vybraného právníka. Kupující by se rád nastěhoval do domu ještě před zápisem na katastr, aby mohl začít s rekonstrukcí. Kdyby případně objevil nějakou závadu, cokoli v domě, o čem předtím nevěděl, může od kupní smlouvy odstoupit a požadovat peníze od právníka zpět? Je to možné? Rádi bychom mu s nastěhováním vyhověli, dům je prázdný, ale přece jen bychom se potřebovali ujistit. Děkuji, čtenářka Marie.

Na dotaz odpovídá Denisa Višňovská, partner LEXXUS

Obecně platí, že kupující má právo od kupní smlouvy odstoupit pro skrytou vadu nemovité věci, pokud taková skrytá vada znamená podstatné porušení kupní smlouvy. Kupující si v zásadě v takovém případě může vybrat, zda bude požadovat opravu věci, přiměřenou slevu z kupní ceny nebo od smlouvy odstoupí. Toto právo kupujícího existuje bez ohledu na to, jakým způsobem je kupní cena placena a kdy dům kupující převezme. Nemá to tedy přímou návaznost na úschovu kupní ceny u právníka realitní kanceláře. Když kupující pro takovou skrytou vadu věci od smlouvy odstoupí, má samozřejmě nárok na vrácení kupní ceny.

Pokud jde o otázku, zda by mohl vrácení kupní ceny požadovat přímo z úschovy od předmětného schovatele, to záleží na podmínkách konkrétní smlouvy o úschově finančních prostředků, kterou prodávající a kupující uzavírají s konkrétním schovatelem. Zde teoreticky může být sjednáno, že schovatel vrátí peníze kupujícímu na základě jednostranného odstoupení od kupní smlouvy. Je to ale spíše neobvyklé, protože schovatel by neměl rozhodovat o tom, zda případné odstoupení od kupní smlouvy je po právu. Je tedy třeba se v daném případě zaměřit na podmínky smlouvy o úschověa úschovu sjednat tak, že kupující by měl nárok na vrácení kupní ceny jedině v případě, když prodávající by oprávněnost odstoupení od smlouvy uznal a současně kupující vrátil nemovitost prodávajícímu, tedy předal mu ji zpět v řádném stavu.

Denisa Višňovská, partner LEXXUS
17.02.2016 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444