Je lepší pevná nebo mobilní vířivka?

Blahodárné účinky pro tělo i mysl vám poskytne vířivka jakákoliv, ať už pevná nebo nafukovací.

Blahodárné účinky pro tělo i mysl vám poskytne vířivka jakákoliv, ať už pevná nebo nafukovací.

Pobyt ve vířivce je parádní relax, který si můžete užít jak uvnitř, tak i venku. Pojďte se podívat, co to všechno obnáší a rozhodněte se, jestli si uděláte svoje osobní lázně doma nebo na zahradě.

Položte se do vířivky a nechte odplout starosti z práce. Pobyt v teplé vodě za jemné masáže tryskami a bublinkami má příznivé účinky jak na naši mysl, tak i na tělo. Uvolňuje bolavé svaly a klouby a nadnášející voda napomáhá upravit i krevní tlak. Tak proč si to vše neužít v pohodlí domova?

Pevnou nebo mobilní?

Nevíte, kterou vířívku vybrat? Obě možnosti mají svá pro a proti. Nafukovací mobilní vířivka je levnější a jak už název napovídá, je přenosná. Takže si ji s sebou klidně můžete odvézt na chalupu. Jednoduchá je i její instalace, kdy stačí jen nafouknout, napustit a zapojit do zásuvky. Nevýhodou je pak omezený počet trysek. Také déle trvá, než se voda v ní ohřeje, protože nemá tak výkonné topení.

Pevná vířivka je dražší, nabízí ale delší životnost, luxus domácích lázní a výběr hned z několika druhů masážních trysek. Při rozhodování přihlédněte k tomu, jak ji chcete využívat a jestli ji chcete používat celoročně. U celoročního provozu je potřeba, aby byl materiál odolný proti mrazu a také je vhodné přizpůsobit umístění vířivky co nejblíže k domu, abyste jen v županu přeběhli do tepla. Pokud vířivku budou využívat i děti, dbejte při výběru na to, aby pro ně byla bezpečná.

Mobilní vířivka na zahradu i zimní zahradu

Venkovní teplo přímo vybízí k pořízení mobilní vířivky na zahradu. Je to nejlevnější varianta vířivky, kterou si můžete pořídit, a to od ceny jen lehce přes 10 000 korun. Cena se samozřejmě odvíjí také od toho, pro kolik osob je. Vybrat si tak můžete menší vířivku pro dvě osoby nebo rozměrnější pro 6 i více osob. Velikost přizpůsobte také prostorovým možnostem vaší zahrady nebo zimní zahrady, kam ji lze také umístit, pokud to nosnost podlahy dovolí. Plně obsazená vířivka může vážit až 1000 kg, což je dobré mít na mysli. Nafukovací vířivka vyžaduje pevný podklad, který je odolný vůči vlhku. Pokud ji budete umisťovat na dřevěný podklad, dejte pod ni vždy podložku, která je u většiny vířivek už v základním příslušenství.
Mobilní vířivky po sezóně klidně složíte zpátky do garáže. 

 

Celoroční provoz?

Nafukovací vířivky nejsou samy o sobě vůči mrazu odolné. Jde si ale pomoci termopodložkou a termoizolační plachtou. Ale ani ty nejsou všemocné, a tuhé mrazy mohou vířivku i tak poškodit. Proto pro celoroční provoz pořiďte vanu s tvrdou skořepinou.

Pevná vířivka do domácích lázní

U klasické vířivky můžete volit nejen nadzemní verze, ale je možné ji i zapustit do země. Do takové vany je snadný přístup, toto provedení je vhodné zejména na zahradu a verandu. Nákupní cena je vyšší než u mobilních vířivek, rozhodně se nenechte nachytat na podezřele levné vany. Ty by vás mohly časem zaskočit opravdu vysokými náklady. Provozní náklady snížíte také tím, že si vyberete plně izolovanou vířivku, zejména v zimě se tato úspora tepla projeví.

Není tryska jako tryska

Právě trysky zajišťují relaxační pocit z koupele. A zárukou toho, že se budete cítit jako v lázních není jen jejich počet. Trysky se dělí podle typu na přímé, rotační a vzduchové. Nejlepšího efektu docílíte, pokud zvolíte jejich kombinaci. Sílu masážního proudu rozhodují čerpadla, pokud chcete silnější proud, volte vanu minimálně s dvěma čerpadly.
Pevné vířivky jsou odolnější a poskytnou vám luxus, o jakém se vám nesnilo. 

 

Údržba

O základní čištění vířivky se stará buď písková, nebo kartušová filtrace. Výměna písku v pískové je nutná každé 2-3 roky, výměna vložky v kartušové je potřeba častěji. Vyvažuje to nižší energetická náročnost i pořizovací cena. Kromě filtrace budete potřebovat i chemii. Použití chloru s sebou nese nutnost měnit vodu jednou za čtvrt roku. Možností je však i bezchlorová péče, při které se hlídá pH (ideální hodnota se pohybuje mezi 6,5-7,4), a vodu můžete měnit jen jednou do roka. Kromě toho se jednorázově po napuštění používají prostředky proti usazování vodního kamene.
 
Autorka: Magda Kolmanová
03.07.2018

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444