Jde se do školy! Jste připraveni?

První den ve škole je často doprovázen nervozitou, ale i obrovským těšením. Prvňáček odchází vybaven krásnou aktovkou vstříc zcela novým dnům. Jak moc se změní režim dítěte? Jak se liší život prvňáčka od dítěte v mateřské škole? A jste i vy připraveni na zcela nové výzvy?

Ještě než zazvoní první ranní budíček, je potřeba nakoupit všechny potřebné pomůcky do školy. Už během letních prázdnin tak pomalu sháníme aktovku, tužky, pastelky, obaly, svačinové boxy, přezůvky a nezapomínáme ani na vybavení do dětského pokoje. Náš školáček totiž bude muset plnit úkoly i doma.

Děti potřebují místo, kde se jim dostane dostatek prostoru pro pohyb, učení i hraní. Dosud si hrály po celém bytě, nebyl problém rozestavět stavebnici třeba v kuchyni. Nástupem do školy je však zapotřebí přesně určit místo, kde se bude dítě věnovat školním povinnostem. Kde bude psát domácí úkoly, číst a učit se. Dětský pokoj tak vedle hrací a odpočinkové zóny rázem získá novou funkci, a to pracovní. Jak pokoj vybavit, aby dítěti vyhovoval i do dalších let? Nábytek by měl být především flexibilní, ergonomický, zdravotně nezávadný a bezpečný.

Dobře si rozmyslete, než koupíte první stůl, na který jste narazili v akčním letáku. Věděli jste, že stůl a židli můžete pořídit prvňáčkovi jen jednou a vydrží mu až do dospělosti? Německý výrobce nábytku, společnost MOLL, přichází s chytrým a ekonomickým řešením - dětský rostoucí nábytek poroste s dítětem a vždy se přizpůsobí jeho aktuálním potřebám

 

Můj první pracovní stůl

Na začátek to nejdůležitější - stůl by měl patřit jen dítěti! Psaní domácích úkolů u konferenčního stolu v obýváku není vhodné ani jako dočasné řešení. Hledáte-li skutečně kvalitní nábytek, spolehněte se na testovaný nábytek s certifikacemi. U nábytku bývají prověřovány funkce, jako je flexibilita, materiály, zatížení toxinů a trvanlivost. Výsledky testů pak mohou sloužit jako dobré vodítko při nákupu. Na základě testů vyplývá, že dětský pracovní stůl by měl být výškově nastavitelný a nejlépe i s možností úpravy sklonu pracovní desky. Obrovskou výhodou je pak inteligentní zpracování úložných prostor a přídavných mobilních boxů. Možnost rozšířit pracovní prostor oceníte, až společně s dítětem porostou i jeho nároky na pracovní prostředí. 

bydlinek
Rostoucí nábytek pod drobnohledem
Prohlédněte si všechna hodnocení, které získal rostoucí nábytek MOLL.
  
Aby mohl stůl poskytnout optimální pracovní prostředí pro každou věkovou skupinu, musí být nastavitelný z výšky cca 50 cm do výšky cca 80 cm.


výška dítěte                výška stolu           výška židle          
108 - 121 cm 53 cm 31 cm
119 - 142 cm 59 cm 35 cm
133 - 159 cm 64 cm 38 cm
146 - 176,5 cm 71 cm 43 cm
159 - 188 cm 76 cm 46 cm

Jaký je optimální sklon stolní desky a proč vůbec nějaký sklon řešit?

Při čtení nebo psaní se hlava postupně naklání směrem ke stolu a tato pozice může způsobit nepříjemné napětí, které postupem času vyústí v bolesti hlavy, očí, v nejhorším případě v poškození páteře. Podle odborníků neexistuje jeden správný úhel. Tělo je dostatečně inteligentní na to, aby si samo nastavilo, co je mu příjemné a stůl s pružně sklopnou deskou mu to snadno umožní. 
 

Moje první židle

U židle platí totéž co u pracovního stolu. Ergonomickou židli, která dítěti nezkazí záda, v žádném případě nenahradí židle od jídelního stolu!

Dětská pracovní židle by měla být nastavitelná tak, aby mohla být optimálně přizpůsobena proporcím dítěte. Je důležité zaměřit se na výšku židle i hloubku sedadla.
 

Jak správně židli nastavit? Nohy by se měly dotýkat podlahy, výška sedadla odpovídat výšce kolen dítěte, záda být opřená o opěradlo pod lopatkami, aby ramena získala dostatek místa k pohybu. To funguje pouze v případě, že je opěradlo výškově nastavitelné. Navíc byste měli být schopni upravit hloubku sedadla tak, aby mezi předním okrajem sedadla a spodníma nohama bylo nějaké místo.


Podívejte se na video, které vám s nastavením židle pomůže


 

Protáhněte se

Žádné sezení z dlouhodobého hlediska neprospívá. Proto bychom měli během dne začleňovat co nejvíce pohybových aktivit. Aby se co nejvíce omezilo nežádoucí statické sezení, jsou židle MOLL vybaveny vytvarovaným čalouněním, polstrované sedákem a houpajícím se opěradlem. Tyto prvky motivují a podporují děti v dynamickém sezení. Ve spolupráci s MOLL, německým výrobcem rostoucího nábytku, jsme pro vás připravili několik cviků, které dětem hravou formou pomohou protáhnout tělo. Návod, jak cvičit, naleznete ZDE.



bydlinek
Soutěž o židli Maximo
O ergonomickou, nastavitelnou židli Maximo od německého výrobce MOLL můžete právě nyní soutěžit: Soutěž o židli Maximo.
28.08.2018 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444